Desteğiniz için Teşekkürler!

YURTDIŞINDA EĞİTİM&ÖĞRETİM



Bu yazımızda size Avrupa’da eğitim&öğretim konularından bahsedeceğiz. Uzun zamandır merakla beklenen ve aslında hayallerin, o somut adımlara dönüştüğü süreçlere değineceğiz.

Eğitim konusundaki diğer yazılarımız:

Kendimizden biraz bahsetmek gerekirse; teknik ve mühendislik alanlarda lisans ve yüksek lisans öğretimlerimizi tamamlayıp, endüstriyel ve kamu alanlarında yaklaşık 6’şar sene Ar&Ge, Kalite, İş Sağlığı ve Güvenliği, Lojistik gibi birimlerde sorumlu pozisyonlarda çalıştıktan sonra tam burslu doktora ile Avrupa’ya gelmiş araştırmacılarız. Daha önce eğitim, seminer, toplantı vb. konularda bulunduğumuz ülkeler; İngiltere, Almanya, Avusturya, Hollanda, Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti.




(Birkac ay once Cek Cumhuriyeti'nde yaptigim is gorusmelerinin birinden olumlu donus geldi. Esim halen full-time doktora ogrencisi olarak devam, ben ise part-time doktoraya gecip ise basladim. Ilgili yazi icin tiklayiniz. )
İlköğretim yıllarından bugünlere birçok alanda koşturduk. Aslında birçoğumuzun benzer hikayeleri var. Kimimiz lisans öğretimi ardından ülkemizde endüstriyel alanlarda yıllarca çalışırken, kimimiz ise akademik alanda devam etme kararı alıyor. Kimimizin isteği arzusu ticaret oluverirken, kimimiz yurtdışında yaşamak veya öğretim kurumlarında görev almak istiyor, kısacası hayat bir şekilde akıyor diyoruz. Ancak büyük çoğunluğumuz gerçekten ne istediğini bilerek yola koyulmuyor malesef ve bu durum eğitim&öğretim süreçlerinin sonunda birtakım boşluklara ve kişisel çatışmalara yol açabiliyor. Önemli olan nokta ise sizin gerçekten neyi arzuladığınız ve erken yol almanız. Çünkü istekleriniz doğrultusunda değil de trendler doğrultusunda hareket ederseniz, çok büyük olasılıkla mutsuz olacak ve/veya başarısız olacaksınız.






Yurtdışında eğitim&öğretim konusunda ilk tavsiyemiz; yükseköğrenim yapmak istediğiniz bölgelere (Avrupa, Amerika, İngiltere, Uzak Doğu vb.) maddiyatınız doğrultusunda ufak bir gezi düzenlemenizdir. Bu gezinin amacı yaşayacak olduğunuz muhtemel bölgeye veya muhtemel okulunuza ziyaret niteliğinde olup, sizi mutsuz edecek bir ortamla karşılaşmanız ihtimaline karşı erken karar değiştirme opsiyonuna sahip olmanızdır. Maddiyatınız elvermiyorsa da mutlaka detaylı araştırma yapmanız çok önemli. Kısa vadede tercihleriniz sizi mutlu edebilir ancak dünya uzun vadede neler yapabilecekleriniz ile ilgileniyor, bu yüzden gelecekte bizi neler bekliyor buna odaklanmalıyız.

Kararımızı verdik, bölgemizi seçtik, adım atmaya başlayabiliriz.

Arkadaşlar, dürüst olmak gerekirse Avrupa’da burslu bir şekilde kabul almak istiyorsanız yapmanız gerekenler çok fazla basamaktan oluşabiliyor ancak bu durum gözünüzü korkutmasın. Basamaklardan kastım sizin tecrübeleriniz ve girişimci ruhunuz aslında. Bu tecrübeler yabancı dil, teknik alandaki yeterlilikleriniz, bilgisayar bilginiz, kimi üniversitelerde yetenek testleri diye uzar gider bu liste. Birçok insan tanıyorum, harika bir özgeçmişi var iken girişimci bir yapıya sahip olamamaktan dolayı yurtdışı hayallerine malesef kavuşamıyor. Başvuru sürecimiz uzun ve teferruatlı olabilir, ancak parolamızı unutmuyoruz; uzun vadede yaşam kalitemizi artırmak ve sabırlı olmak. Ayrıca rakip faktörünü de unutmamak lazım. Günümüz koşullarında Avrupa birçok alanda üstünlüğünü muhafaza ediyor. Bu alanlardan en önemlisi ise yabancı dil. Hemen hemen birçok okul sizden başvurularınız esnasında IELTS puanı isteyecektir. Eğer çalışmalarınız spesifik veya teknik alanda uzmanlık içeriyor ise (yüksek lisans, doktora vb.) danışmanınız ile karşılıklı konuşma teklif edebilirsiniz.

Gelecek yazılarımızda Danışman(Supervisor) işlemleri, Erasmus Hareketlilikleri, İnovatif CV hazırlama teknikleri, Yurtdışında Endüstriyel Girişimler.







Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER