Desteğiniz için Teşekkürler!

ISVEC'TE ERASMUS STAJI


Hepinize merhaba arkadaşlar. Bugünkü yazımızda size geçtiğimiz yaz yapmış olduğum Erasmus stajından bahsedeğim. Öncelikle Çek Cumhuriyeti’nde doktora 2. sınıf öğrencisi olduğumu hatırlatayım.

IMG_3001

Şimdi okulumuzun çeşit çeşit yurtdışı hareketlilikleri var; Erasmus, Freemover, Farabi vs. Genelde okullar özellikle birçok öğrencisini bu programlara katılmaya teşvik ediyor. Çünkü bu tür öğrenci değişim programları misafir ve host iki ülke için de avantaj sağlıyor. Gerek ulusal gerekse de uluslararası alanda aktif bir enstitü/üniversite imajı, birden fazla kültürün tanıtımının sağlanması, ortak çalışmaların canlanması vb. sebepler bunlardan sadece birkaçı... Peki biz nasıl anlaşma sağlayıp da İsveç’e gittik?

Öncelikle bu sürece dair girişi daha önce yayınladığımız Yurtdşında Eğitim Öğretim yazımızda değinmiştik. Sürece dair kısaca belirtmek isterim. Öncelikle Erasmus Staj Hareketliliği programında burslu olarak yararlanabileceğimiz maksimum 3 aylık bir süremiz olduğunu unutmamak gerekiyor. Eğer bu program ile gitmek istediğiniz ülkede daha uzun süre kalmak isterseniz 4. Aydan itibaren bursunuz kesiliyor. Sürece 4, 5, 6 şeklinde devam edebilirsiniz, ancak kendi okul yetkilileriniz ile önceden görüşmenizde fayda olacaktır. Bunun yerine bir sonraki sene yeniden aynı hareketliliğe başvurabilirsiniz. (Her enstitünün kendine özgü kuralları bulunmakta. Örneğin bizim enstitümüzde toplam 12 ay Erasmus Staj Hareketliliği hakkımız bulunuyor. Bunun anlamı şu; kayıt olduğunuz yüksek öğretim program süresince toplam 12 ay süre ile yurtdışında bulunabilirsiniz. Eğer burstan da yararlanmak istiyorsanız bu planı 3 ay, 3ay şeklinde toplamda 12 ay süreye tamamlamak en mantıklısı. Çünkü belirttiğim gibi, tek seferde 3 aydan uzun gidişlerinizde bursunuz kesilecek 😊 )

IMG_3002

Gelelim programa giriş kısmına.

Öncelikle teknik araştırmalarımı yaptım. Doktora sürecinde çalışmış olduğunuz konular biraz daha spesifik olduğu için dünyanın her yerinde sizinle aynı konuyu çalışan insanları bulmanız nitekim zorlaşıyor. Benim kendi araştırma konum için İsveç ve Amerika dünyada başı çekiyordu. Amerika taraflarına gitmek başvurduğum program dolayısıyla mümkün olmayacağı için (Erasmus-Avrupa içi hareketlilik) İsveç taraflarında karar kıldım. Detaylı bir enstitü ve çalışma grubu araştırması ardından (minimum 2-3 hafta kadar sürmüştü) itribata geçme kısmına geldi konu. Velhasıl ilgili ekibin başında bulunan profesöre elektronik postayı göndermemin üzerinden yaklaşık 1 hafta geçmişti. 1 hafta sonunda neredeyse anlaşmaya varmış, belgelerimin tarafıma postalanması konusunu konuşuyorduk. Bu süreç aslında hayal ettiğimden çok çok hızlı ilerledi diyebilirim. (Almanya, Avusturya vb. ülkelerden bırakın mesajınıza geç cevap gelmesini, herhangi bir dönüş alamamanız kuvvetle muhtemel) Ayrıca, İskandinav ülkelerinde insan ilişkileri ciddi anlamda merhametli, anlayışlı ve bir o kadar da ayrımcılıksız ilerliyor. Bunu, oraya gidince bizzat ilikilerime kadar hissedip, tecrübe edinmiş oldum, bu da oranın bana öğrettiği apayrı bir konu oldu😊 Hatta varsa plan programınız, sade bir sunum ile size İsveç hakkında bilmeniz gerekenler anlatılmış bu linkte 😊 LİNK






Neyse, dönelim konumuza. Anlaşmalarımız gereğince staj planım oluşturuldu, çalışmalar boyunca benden sorumlu olarak personeller karşı taraftan ayarlandı ve tarafıma yazılı olarak bildirildi 1-2 gün içerisinde. Akabinde Erasmus anlaşması da imzalı kaşeli şekilde adresimize postalandı. Endişeli bekleyiş yerini artık tatlı bir heyecana bırakmış, çalışma alanımda dünyanın en iyi ekiplerinden birinde kısa süreli de olsa kendime bir yer bulmuştum.

İsveç’te kalacağım süre 2 ay idi. Henüz gidişime 4 ay kadar bir süre vardı. Bu süreçte seyahat sigortası işlemlerimi Slavia şirketinden ayarladım (bu arada, asla tavsiye etmiyorum, biraz daha fazla para ödeyin ve daha ciddi, köklü şirketler ile anlaşın, tecrübe ile sabittir.. İlerleyen yazılarda İsveç’te başıma nelerin geldiğini ve Slavia’nın olaylara nasıl yaklaştığına da değineceğim.) ve ek olarak okulumun anlaşmalı olduğu bankadan euro hesabı açma işlemleri gibi konuları hallettim. Tabi bir önemli ayrıntı da orada konaklayacağınız mekanın seçilmesi. Herhalde bu aşama en zorlu kısım diyebilirim. 






İnternette yazılan çizilen birçok bilgi bulmuştum bu konuda olumsuz yönde, gerçekten haksızlar diyemeyeceğim. Aslında konaklamaları ayarladığımız sistemleri güzel bir şekilde işliyor (Studentbo ofisleri ile irtibata geçiyorsunuz- info@studentbo.se) ancak fiyat-kalite açısından beni öğrenci halimle hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim. 3+1 evde ispanyol ve kanadalı arkadaşlarla paylaştığımız eski bir evde aylık kişibaşı oda kirası 3.000 SEK idi. (Yaklaşık 300 Euro😊) Şimdi İsveç’te çalışıp maaş alma durumunda konular değişiyor, buna değinmiyorum. Çünkü güzelim ülkede maaşların 25.000 SEK ile 35.000 SEK (2500- 3500 Euro) arasında değiştiğini hesaba katarsak, 10.000 SEK dediğimiz 3+1 ev kirası maaşınızın yaklaşık 1/3 ü oluyor. Gelelim bir başka önemli konuya; günlük hayatta nakit para, kredi kartı vb. sorunsallarına. Ülke sınırları içerisinde hiçbir zaman nakit para kullanmadım, kağıt ve madeni paralar üzerinde ne var ne yok onu dahi görme şansım olmadı 😊 Yani demem o ki, heryerde kredi kartı, bankamatik kartı vb. kullanılıyor, ayrıca nakit para çekmenize falan hiç gerek yok. Bu bilgilere ek olarak; ülke genelinde İngilizce seviyelerinin minimum B2 olduğunu önceden belirtmekte fayda var.

Gelecek yazıda İsveç’teki ilk izlenimlerimi sizlere aktaracağım. Kurum içerisinde karşılaştığım gelenek göreneklerinden, soğuk diye yaftalanan ancak gelin görün ki alakası olmayan güzelim insanlarından, yakın seyahat rotalarından bahsedeceğim.

Sevgiyle kalın.. 😊

Isvec'te Erasmus-2 yazisina ulasmak icin tiklayiniz..



Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER