Desteğiniz için Teşekkürler!

KARİYER GÜNLERİ- ÖZGÜN (%100) CV TEKNİKLERİ



Tecrübeye Dayalı Özgeçmiş/CV Hazırlama Teknikleri (Başarı Garantili!)

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımızda sizinle en etkili özgeçmiş nasıl hazırlanır, CV hazırlanırken nelere dikkat etmeli, CV/özgeçmiş örnekleri ile paylaşacağız.

Üzerinde uzun zamandır çalıştığım, emek verdiğim, tamamen kendi tecrübeme ve araştırmalarıma dayanan bu yazı sayesinde, tavsiyelerime uyduğunuz takdirde iş görüşmeleri konusunda büyük avantaj sağlayacağınızı düşündüğüm kariyer yazılarıma başlıyorum, severek takip edeceğinizi umuyorum.


Hayatımız boyunca çok ciddi bir maratonun içerisindeyiz. Gündelik koşuşturmalarımız arasında kimi zaman aklımızdan çıksa da aslında hep arkamızdan bize yetişmeye çalışan bir diğer koşucu mevcut. Doğanın düzeni de aynı döngü ile bundan milyonlarca yıl önce başladı. Dünya gündeminde amaç hep aynı oldu; hayatta kalmak ve yenilmemek! Ancak güçlü olmak ve hayatta kalmak da yaratıcı olmayı gerektiriyordu. Yaratıcı olamayan, tekdüzeliği benimseyen doğadaki birçok canlı bir şekilde ya yenildi ya da olduğu yerde saydı. Diğer taraftan şöyle geriye bir dönüp baktığımızda; yontulan bir taştan yola çıkarak onu yemek yemeye yarayan bir alet haline getirmekle başlayan insanlık hikayemiz, başka gezegenlerde hayat arama noktasına kadar geldi. Bunlarla da yetinmeyip, gezegenlerde koloni kurmak konusunda hazırlanmaya başladık. Zannediyorum mücadelenin ne denli büyük olduğunu zaten geldiğimiz bu noktadan anlıyoruz. O halde sizden serüvenimizin henüz başında uymanızı istediğim dört önemli konu var;

1-DÜNYA GÜNDEMINI TAKİP ET!
2-INOVATİF OL!
3-ATAK YAP!
4-SABIRLI OL!

Dünya gündemini takip etmek

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çoğumuz yurtdışında yaşamanın ya da çalışmanın zor bir ihtimal olduğunu ve/veya çok uzak bir düşünce olduğunu düşünüyor. 2015’te özel bir anket şirketinin yapmış olduğu araştırma sonuçlarına göre Türkiye popülasyonunun %94’ lük kısmı yurtdışında yaşamak istiyor. Bunların yaklaşık %32’si Avrupa’da bir ülkede çalışmak isterken, %17’si Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmayı uygun buluyor. (Bu demek değil ki Amerika’da %100 mutlu olunur veya Avrupa’da mutluluk garanti!) Bu seçimler arasındaki ana sebepler ise başlıca; çalışma saatleri ve iş imkânları, yaşam standartları, eğitim ve gelişim olanakları, sosyal çevre ve kültürel yapı, gelişmişlik düzeyi. Yine benzer konuda yapılan başka bir araştırma sonucu da açıkça gösteriyor ki yurtdışında yaşamak konusunda her ne kadar istekli de olsak, girişimler konusunda karamsarız. Başlıca sebepleri arasında ise dil konusunda duyulan özgüven eksikliği ve yetersizlik, kültürel adaptasyon endişeleri, maddi kaynakların yetersizliği. (Oysa maddi kaynak yetersizliği konusu da pasif girişimlerin ve/veya yapılan eksik araştırma sonuçlarından biri. Avrupa’da ve dünyada burs imkânları konusunda 10 sayfalık bir yazı dizisi düzenlenebilir) Dolayısıyla tüm bu bulguları/sonuçları birleştirince dünyadaki gündemi takip etmemiz gerektiğini, her zaman kabuğun dışına bakmak gerektiğini umarım ayni hassasiyette aktarabilmişimdir.

Peki dünya gündeminde neler olup bittiğini takip etmeye karar verdik. O halde önerilerimiz şu şekilde (ben ve eşim bu siteleri ve uygulamaları uzun zamandır takip ediyor ve şiddetle tavsiye ediyoruz)

→ www.iflscience.com (website-ingilizce)
Her seviye İngilizce için mükemmel bir kaynak. Ayrıca dünya gündeminde; çevre, teknoloji, uzay, sağlık ve medikal, bitkiler, hayvanlar, fizik, kimya, politika konuları altında filtreleyebilir, ilgili haberleri takip edebilirsiniz.





→ www.newsinlevels.com (website-ingilizce)
Daha çok başlangıç düzeyinde İngilizce için yine eşsiz bir kaynak. Haberleri dil seviyeleri olan 1, 2 ve 3’ e göre seçip okuyabilirsiniz. Ayrıca sitede yer alan hikayelere, videolara, testlere, kitaplara, gramer konularını içeren dokümanlara yer ayıran, hatta ücretsiz şekilde dünyanın dört bir yanından gönüllülerle Skype görüşmeleri yapabilmeniz için platform bile düzenlenmiş bir website. Hem haberleri takip edebilir hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz.



 


tagesschau.de (uygulama ve website- almanca)
Her seviye almanca icin harika bir kaynak, video destekli sekilde gundemi almanca takip edebilir, uygulamasini ucretsiz cep telefonunuza indirebilirsiniz.




Özgün (%100) CV Hazırlama Teknikleri! 


Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu ve benzeri konu başlıkları altında neredeyse yüz binlerce ücretli eğitim programına rastlayabilirsiniz. Zaman zaman gerçekten de harika bir pazarlama aracı olarak kullanılabilen bu yönteme ben de bir siftah yapmadım değil vakti zamanında… 😊 (Özgün CV hazırlama teknikleri, iş görüşmesi mülakatları, kariyer günleri ve daha milyonlarcası mevcut). Peki gerçekten bu öğrenilenler uygulanır mı başvuru yaparken? Veya ödenen onca ücrete değer mi dersiniz? Ben şahsi olarak bu noktada biraz karamsar olacağım... (Bu tamamen kendi şahsi düşüncemdir; x kişisi dünyanın en büyük şirketinde bu eğitimler sayesinde CEO olmuştur, istisnalar olabilir, hürmetler)

Aslında bu tarz programlarda, eğitimlerde, seminerlerin birçoğunda amaçlanan, adayların başarılı bir şekilde işe girmesini sağlamak, parlak bir iş ortamı oluşturmayı hedeflemek, gelecek vaat eden bir ekibin üyesi olmayı sağlamak, profesyonel bir görüşmeyi canlandırmak vb. diye uzar gider. Ancak ne var ki, milyon kişi için sağlanan bu ücretli eğitimlere katılan bu adayların maalesef maksimum %1 veya 2’si gerçekten hayalindeki işe kavuşacaktır bu eğitim & öğretim metotları yardımıyla! Ben ise aksine bloğumuzu ücretsiz olarak takip etmenizi, aşağıdaki tavsiyelere uymanızı istiyorum. (Amacım ticari kuruluşlarla boy ölçüşmek de değil, sadece yöntemleri uygulamanızı ve onlara güvenmenizi istiyorum)


Tüm bildiklerinizi unutun! Size tüm anlatılanlardan farklı bir girişim metodunu uygulamanızı önereceğim, denemenizi ve sonuçlarını paylaşmanızı ısrarla tavsiye ediyorum.. 😊

Onaman hemen geçelim hazırlıklarımıza… Öncelikle bilmekte fayda olacağını düşündüğüm konulara değineceğim. Evet, günümüzde hemen hepimizin tahmin ettiği üzere satış ve pazarlama çok önemli bir husus. Benzer şekilde insan kaynaklarını etkilemek için kesinlikle kendinizi diğer adaylardan iyi bir şekilde sunmanız gerekmekte, bunlar iş görüşmesi aşamasında gerçekleşecek olgular ancak şu an bilmekte fayda var.
Tabi ki size tavsiyem ‘’hiçbir şey yapmayın, sadece kendinizi ve yeteneklerinizi pazarlayın’’ değil! Ancak dünyanın en akıllı insanı da olsanız, harika okullar, programlar da bitirseniz unutmayın ki aynı okulu bitiren en az 500 kişi daha var ve gerekli iş pozisyonu için ise sadece 10 kişilik yer mevcut. Dolayısıyla bu noktada bilgilerinizi ve/veya yetkinliklerinizi nasıl pazarladığınız iş görüşmesine davetiye için etkili olacaktır. O halde CV’nizi oluşturmaya giden hayati kriterlerden bahsederek başlayalım;

1-Başvurularınızda, kendinizi ve çalışmalarınızı ön plana çıkaracak uygulamalara yönelin! Bunu yaparken çağımız teknolojisinden yararlanın!

Kendinizi veya projelerinizi, çalışmalarınızı tanıtan, pratik bir şekilde hazırlanmış blog ve/veya web sitesi tasarlayabilirsiniz. Bunları hazırlamakta profesyonel olmanıza gerek yok, yazılım mühendisi olmanıza gerek yok! Bu noktada sitenin ilk izlenimine ve konuları anlattığınız içeriğe odaklanmakta fayda var. Buna ek olarak, benzer amaçlarla hazırlanmış video kayıtları da işinizi fazlasıyla görebilir. Hatta bu girişime örnek olarak; bugüne kadar basketbol maç performanslarından oluşan video kayıtlarını ABD’de bulunan yüzlerce okula gönderen bir basketbolcunun, prestijli bir ABD kolejinden 10 yıllık basketbol bursu kazandığı hikayesini de görmek mümkün! 😊 Kaç tane 15 yaşındaki lise basketbol takımı oyuncusu azimle kendi performansını videoya alır ve onları bir sunum eşliğinde bir basketbol kolejine gönderir ki? Benzer şekilde çalışmalarını sunduğu web sitesi sayesinde ön plana çıkan, başvuru dahi yapmadan teklif alan birçok insan mevcut. Bugün her biri dünyanın en gelişmiş şirketlerinde, önemli sistemlerin ayrılmaz dişlileri olarak görev alıyorlar.

2-CV’ye barkod işlemek! (BONUS)

Peki, geldik CV’nizde belirttiğiniz bilgilerin doğruluğu konusuna. Burada yapacağımız uygulamada özgeçmişimize kolayca kullanılabilir ve tasdiklenebilir, ufak, kullanışlı kare kod barkodlar oluşturmak. Kullanıcı, barkodu bir tarayıcı/okuyucu uygulama yardımıyla tasdiklediğinde ise gerekli dokümanı yükleyebilir, kendi bilgisayar ortamında inceleyebilir. Örneğin İngilizce Dil Seviyesi hemen herkes için bir gereklilik artık ve hemen hepimiz dil seviyelerimize bir şekilde değiniriz; English: Intermediate vb. seklinde. Peki ama eğer bu sınavı tasdik ettirdiyseniz, veya bunu kanıtlayan dokümanlara sahipseniz onu neden pazarlamayasınız ki?? O halde yapmanız gereken şey çok basit, hemen barkod ekleme ile sahip olduğunuz İngilizce Dil Sertifikasını oraya gömeceksiniz. CV’nizi inceleyen birisi için bu gerçekten farklı bir tecrübe olacak, ve ilgilenmese dahi barkodu okutması durumunda ne ile karşılaşacağını merak edecektir. Tüm bu merakın ardından ise Dil Sertifikanızı bilgisayarına yükleyecek ve sizin gerçekten İngilizce konusundaki yeterliliğinizden şüphe duymayacaktır.


Burada tek dikkat edilmesi gereken, internete gömmüş olduğunuz dosyalara barkod atadığınız programın çoğunlukla sınırlı bir kullanım ömrünün olması. Yani, yüklediğiniz dosyayı internette geçici bir URL’de tutan sistem bir süre sonra pasif olacak, kapanacaktır. Dolayısıyla bu dosyayı tutan URL’yi belirli periyotlarla güncellemekte fayda var ve tabi bu URL ‘ye bağlanmış olan barkodu da güncellemeniz gerekecektir.



Bunu yapmak için web siteye girin, (https://1ty.me/), ‘’Enter your notes then press the Generate Link button’’ kutusuna herhangi bir şeyler yazın (örnek: aa, ba, asd), ardından hemen altta yer alan yeşil renkte ‘‘Generate Link” butonuna basın, birkaç saniye bekleyin, karşınızdaki ekranda beliren URL adresini kopyalayın. Buradaki kısım içerisine gömmek istediğiniz dosyayı pdf formatında sürükleyerek atın. Hemen ardından bu siteye girin (https://www.qr-code-generator.com/), URL’yi seçin, alt taraftaki kutuya az önce yukarıda kopyaladığımız URL adresini yapıştırın ve ‘‘Generate QR Code‘‘ butonuna tıklayın. QR Kodunuz indiriliyor olacaktır, ardından kullanıma hazır! Bu kodu CV’mize kesip kırparak yukarıdaki şekilde gördüğünüz gibi ekleyebilirsiniz. Benzer şekilde dil sertifikalarınızı, mesleki yeterliliklerinize ilişkin belgelerinizi, diplomalarınızı veya pozisyon için hayati önem taşıyan mesleki sertifikalarınızı , portfolyonuzu barkod yardımı ile ön plana çıkarabilir, diğer adayların önüne geçebilirsiniz!


Gelecek yazımızda Avrupa standartlarında özgeçmiş nasıl oluşturulur, özgeçmişe referans eklemeli mi, akademik CV hazırlama ve endüstriyel iş başvurularına özgeçmiş hazırlama konularına değineceğiz. 

Devamı için tıklayınız.

Yorumlar

  1. Google drive gibi servisleri de kullanabilirsiniz. Orada link değiştirmeye pek gerek kalmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, o opsiyonu da arastirayim hemen o halde, tesekkurler.

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER