Desteğiniz için Teşekkürler!

ALMANYA'DA YÜKSEK LİSANS


Almanya’da yüksek lisans (Endüstriyel & Akademik)


Bu 2 bölümlük yazı dizisi boyunca Almanya Stuttgart’ta yaşamına devam eden çocukluk arkadaşımın gözünden Almanya’da Yüksek Lisans yazısını yayınlıyoruz. Umarız onun bu heyecanlı serüvenini beğenirsiniz. 

Bu kısımda eğitim geçmişi, yeterlilikler, staj ve başvurular, gerekli evraklar hakkındaki bilgileri vermiştir. İkinci kısımda ise kabul alma sürecinde en önemli noktalar, başarılı bir motivasyon yazısı nasıl hazırlanır, eğitim dili, eğitim ve okul ücretleri, başvuru dönemleri ve Almanya'da bir öğrencinin yaşam masrafları ne kadar gibi sorulara cevap vermiştir.

almanyada eğitim ücretleri kabul alma


Merhaba, öncelikle Türkiye’deki serüvenimle yazıya başlamak daha isabetli olacaktır. Doğduğum ve büyüdüğüm şehir olan Bursa’da uzun yıllar ikamet ettikten sonra lisans eğitimi amacıyla Sakarya’ya geçtim. Sakarya Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği lisans programı 3.senesinde ise Stuttgart Üniversitesi’nde Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı’na (Life-long Learning) başvurdum ve kabul edildim (Öğrenim hareketliliği ile ilgili diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz). 

Başvurmayı düşündüğüm okullar arasında Almanya ve Fransa yer alıyordu, ancak daha sonra Almanya'dan yana şansımı kullandım. Burada yaklaşık 1,5 sene geçirecektim ve bu süreçte hem devam etmekte olan lisans tezime odaklanacak, hem de kendimi alternatif niteliğinde bir gelecek planı doğrultusunda hazırlamaya çalışacaktım. Tabi hayatta karşılaştığımız basamaklar öyle her zaman kolayca geçilecek cinsten olmayabiliyor. Velhasıl, tezimle ilgili kimi zaman zorluklarla mücadele etmek zorunda kalsam da gerekli dersleri verdikten sonra Erasmus Programını başarı ile bitirdikten sonra Türkiye’ye döndüm. 


Lisans tezimi kazasız belasız savunmuştum, tüm o sancılar sona ermişti. Bu sefer de iş güç telaşı başlamıştı tam da soluklanmak için dururken. Hemen kısa bir dinlenme ardından iş başvurularına başladım. İlerleyen süreçte çeşitli endüstrilerde iş görüşmelerine çağırılmaya başladım ve çok geçmeden Bursa’da otomotiv sektörü için metal-alaşım malzeme tedariki/üretimi yapan uluslararası bir firmada ‘’Proses Mühendisi’’ olarak işe başladım. 

Aradan gecen yaklaşık iki sene ardından kafamda ufak ufak filizlenen değişim rüzgârlarını yönetmeye başladığımda kendimi İstanbul’da buldum, evet sırada Yüksek Lisans eğitimi vardı. Biraz korkmuyor da değildim bu serüvenden, yaşadığım şehir olan Bursa'dan ve ailemden ayrılarak İstanbul’a geçiyordum, ama ne demişler; hayat konfor alanınızın dışında başlıyordu... 😊 Zor ve hafif meşakkatli de olsa, İstanbul Teknik Üniversitesi (ITU)- Metalürji Malzeme Mühendisliği bölümünde yüksek lisans programına kabul aldım ve zorlu geçecek olan surece deyim yerindeyse siftahı bu aşamada yapmış oldum. Ancak programa başlamadan önce kafamda beliren ciddi bir soru işareti vardı ki o da ekonomik gelirimi kendi başıma ayarlamam gerektiği idi, dolayısıyla henüz İstanbul’a geçiş yapmadan iş arama koşuşturmasına yeniden başlamıştım. Yine hatırı sayılır şekilde uzun suren bir araştırma ve başvuru trafiği ardından fabrikalardan yavaş yavaş olumlu geri dönüşler almaya başlamıştım ve bu defa Alman menşeili bir şirkette ‘’Application Engineer (Uygulama Mühendisi)’’ olarak işbaşı yapacaktım. Tabi iş ve okul bir arada her zaman zorlu bir süreç olagelmiştir ama tecrübe insani pişiriyor derler ya hani, lisans zamanı yapmış olduğum çok sayıdaki part-time isler dolasıyla içinde bulunduğum zor durumdan bu tecrübe sayesinde çok zorlanmadan sıyrılmayı başaracakmışım gibi bir his içerisindeydim. 

Burada gecirdigim yaklasik üç senelik bir zaman dilimi ardından Almanya’da eğitim öğretim programlarını araştırmaya başladım. Aslında tam da bu noktada Erasmus Programının avantajlarını çokça gördüm diyebilirim çünkü başvurduğum üniversite, daha önce Erasmus Programım esnasında ziyaret ettiğim üniversitenin ta kendisi idi. Tabi başka enstitülere de başvurmadım değil ama çalışma alanı spesifiklestikçe seçim yelpazesi de daralıyor mantikli olarak, dolayısıyla çok dikkatli davranmalı, yetkinliğinizle tam olarak örtüşen enstitü ve/veya üniversitelere başvuru yapmalısınız. Çünkü Almanlar bizim sistemlerin aksine, adaylarda 100% e yakın bir eşleşme için uygunluk arıyorlar diyebilirim. Bunu hemen şöyle somut bir örnek üzerinden anlatayım. Fraunhofer (Almanya'da bulunan köklü bir teknoloji firması) şirketine yapmış olduğum staj başvurusuna kabul edilmiştim, ancak bölüm sorumlusu ile son bir telefon görüşmesi yapacağım belirtildi. Bu görüşmeden tam olarak ne belkediklerini anlamış değildim ama atlatılması gereken son aşama idi diye düşünüp fazla üzerine düşmedim. Telefon görüşmesi günü gelip çattığında, kısa selamlaşma tanışma ardından on farklı detaylı soru sorulduğunu hatırlıyorum. ‘’Yani evet staj başvurunuzu kabul ediyoruz, ama detayını belirtmemiz gerekiyor, çalışmanızı ve programınızı spesifik alana bağlamalıyız. Bu bölümde X malzemesinin sentezinde çalışacağız ama X’e bağlı beş değişik alt kategori var ve ona bağlı başka beş malzeme vs. Bunların her birinde ise çeşitli uygulamalar var. Bu uygulamaların farklı laboratuvar teknikleri ve yaklaşımları var, hangi cihazları aktif olarak kullanabilir ve tarafımıza detaylı bir program çizerseniz daha uygun bir anlaşma sağlayabilirdik.’’ Evet, çalışma şekli konusunda ufak bir fikir sahibi olmuşsunuzdur diye düşünüyorum. Velhasıl, bu görüşme ardından maalesef kabul edilemediğime dair e-posta almıştım yaklaşık iki saat ardından 😊 O yüzden Almanya başvuruları konusunda detaycı ve programlı olmanız, sıkılmadan üşenmeden ayrıntı belirtmeniz, spesifik noktalara değinmeniz başvuru aşamalarında sizi hiç şüphesiz ön plana çıkaracaktır. Aksine yüzeysel yaptığınız her bilgi paylaşımı karşı tarafta başvurunuzu inceleyen insanlar üzerinde kötü bir izlenim bırakacaktır. 

Neyse, evrak kısımlarını 2’ye ayıralım. Önce başvuru için gereken evrakları, ardından da kayıt işlemleri için gereken evraklara dair bilgileri paylaşalım.
Başvuru Evrakları
-Lisans Diplomasi,
-Transkript (Ağırlıklı Not Ortalaması vb. bilgileri yer alması gerekmektedir),
-Özgeçmiş,
-Motivasyon Yazısı,
-Referans Mektubu (2 farklı kişiden),
-İngilizce ve/veya Almanca Dil Sertifikası,
-Diğer sertifikalar ve Transkriptler.
Orijinal listeyi aşağıdaki ekrandan takip edebilirsiniz;

  




Kayıt Evrakları 
-Kayıt/Başvuru Belgesi,
-Lisans Diplomasi,
-Transkript (Orijinal dilinde + İngilizce ve/veya Almanca Çevirisi ile birlikte (1 dokuman),
-Pasaport Foto,
-Pasaport/Vize.
Orijinal listeyi aşağıdaki ekrandan takip edebilirsiniz;




Belgelerin temini konusunda internette ciddi bir bilgi bulanıklığı mevcut. Kimi orijinal dokuman gerekiyor, kimi sadece belgenin fotokopisi iş görüyor, kimi sadece İngilizce çevirisi yeterli oluyor vb. gibi karman çorman bildirimlerde bulunuyor ancak belirtmekte fayda olacaktır: Almanya başvurularında birçok evrakı orijinal ve fotokopi olarak ikiye ayırmanızda ve elinizde bulundurmanızda fayda var."

İkinci yazıda görüşmek üzere...
Devamı geliyor. 



İkinci yazı için tıklayınız

Yorumlar

  1. Hocam iyi günler, elinize emeğinize sağlık çok faydalı buldum. Size bi danışmak istedim de ben de başvuru sürecindeyim şu an fakat endüstri mühendisi olarak hangi alanlara başvurabilirim sorun yaşıyorum, bunu nerden öğrenebilrim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, oncelikle yorumunuz icin cok tesekkur ederiz.
      Endustri Muhendisligi cok bilgi sahibi olmadigimiz bir alan malesef. Calisma alanlarinin cok genis oldugunu biliyorum. Mesela soyle bir tavsiye verebilirim, google arama kutucuguna "linkedn odtu endustri muh" yazin, karsiniza bircok kisi cikacaktir. Tek tek inceyerek calsitiklari alanlari, tecrubeleri, isleri gorebilir boylece kendinize de bir yol cizebilirsiniz diye dusunuyorum. Kolayliklar..

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER