Desteğiniz için Teşekkürler!

ALMANYA'DA YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ (2.KISIM)


Başarılı Bir Motivasyon Yazısında Dikkat Çekenler (Önemli!)

Yazının ilk kısmına ulaşmak için tıklayınız. 

Gözlemlediğim üzere ülkemizde birçok kişi “Motivasyon Mektubu” konusunu arka plana atıyor başvurularda, hatta genel geçer bilgiler verip, konuyu üstün körü kapatıyor; bu bölümün sonuca çok fazla etki edeceğini düşünmüyor! Oysa Avrupa'da enstitüler/okullar/üniversiteler sizin hayal gücünüzü merak eder ve eğer size bir yatırım yapacaksa öncelikle sizin vizyonunuzu ve/veya hayat amacınızı, gelmek istediğiniz yeri sorgulamakla işe baslar. (Ülkemizde maalesef benzer yaklaşımlar yok denecek kadar az). Bu sorgulamalar esnasında sizin o ekiple iletişim gücünüz de yoklanır, hangi alanlarda onlara ne/neler katacağınız belirlenir, bir nebze simülasyon yapılır. Zaten ileride bunların meyvesi de taraflarca toplanır. Sizin avantajlarınız; maaş, yüksek hayat standartları, uluslararası platform, çoklu kültürel çalışan ekibin bir üyesi olmak, konfor diye uzar da uzar... Onların da aynı şekilde büyük çıkarları vardır başarılı bir bireyle çalıştıklarında; yapmış olduğunuz çalışmalar, her türlü katkı, enstitünün dünya üzerindeki sıralamasını değiştirecek adımlar, gerekirse endüstriyel bağlar, projelere olan etkiniz, yeni nesile aktardığınız bilgiler... O yüzden gelin bu noktaya biraz daha özen gösterelim, dikkat edelim.


Öncelikle başarılı olarak nitelendirilebilecek bir motivasyon yazısı kısa ve öz, 1-2 sayfadan uzun olmamalıdır. Hatta genel olarak 1 sayfalık bir yazı yeterli olacaktır. Hani deriz ya az ama öz, işte bu tam da o cümlenin karşılığı olmalı. Hem karşı tarafın vaktini çok çalmamalı, hem de ulaştırılması istenen düşünce/fikir karşı tarafa çok net ulaşmalı. Evet kolay değil, ama imkânsız da değil. Ayrıca en sık yapılan hatalardan biri de şu; 
özgeçmişi, motivasyon mektubunda tekrarlamak kimseye birşey kazandırmayacak, aksine zaten var olan bilgileri yinelemek şeklinde algılanıp çok yüksek ihtimalle başvurunuz elenecektir. Bunun dışında kısaca neden Almanya'da okumak istediğinizi, bölüme neden başvurduğunuzu, sizi iyi bir aday yapan spesifik özelliğiniz nedir, programdan nasıl yararlanacağınızı ve amaçlarınız konusunda karşı tarafa bir izlenim oluşturmanız beklenmektedir. Dolayısıyla sizi bölüme kabul edecek olan akademik personel, kısa veya uzun zamanda ekibe nasıl katkı sağlayacağınızı bilmek ister. Vizyonunuz, misyonunuz, araştırmaya ve geliştirmeye olan tutkunuz, teknik dizayn vb. bilgileriniz, bu bilgilerle nelere katkı sağlayabileceğiniz gibi birçok detaya bu bölümde değinmeniz beklenmektedir.

Danışmandan (Supervisor) kabul almamız gerekiyor mu?

Bu güzel bir nokta, yazıda fark ettiyseniz danışmandan kabul alma işlemleri gibi prosedürlere değinmedim çünkü yüksek lisans başvurularında genelde sistemden başvuru yapıyorsunuz ve belgeleriniz toplu havuza düşüyor. Burada detaylı incelemeler ardından konuya ilişkin danışman tarafından onay alıyorsunuz. Yani siz danışmanı değil de o sizi seçiyor gibi bir durum oluşuyor. Bu durum başvurduğunuz enstitüye göre değişse de (kimi okullarda kayıttan önce herhangi bir danışmandan yazılı davetiye/kabul almanız gerekebiliyor) başvurular esnasında karşılaşmanız en muhtemel durum şu an anlattığım olacaktır.

Not : (Diğer durumlar için danışmandan kabul alma işlemleri ile ilgili yazımızı buradan  ulaşabilirsiniz).


Başvurular ardından bekleme süreci nedir?

Başvurular ardından bekleme süreci yaklaşık 2.5-3 ay olarak sürebiliyor. (Ben 14 Şubat’ta başvurdum, 27 Nisan'da kabul mektubum geldi.)  Bu da aynı şekilde okulun kriterlerine göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin Berlin Teknik Üniversitesi- Moleküler Biyoloji bölümünde kış dönemi başvuru süreci yaklaşık 1,5 ay sürüyor (kış ve yaz dönemlerinde başvuru alıyor).


Eğitim dili İngilizce mi Almanca mı?

Evet bu noktada dikkatli olmakta fayda var. Çünkü kurumların eğitim & öğretim dili değişkenlik gösterebiliyor. Öncelikle kendi durumumdan bahsedecek olursam İngilizce eğitim dili olan bir bölümde okumaktayım, dolayısıyla öncesinde IELTS sınavına hazırlandım ve yeterli puanı sağladıktan sonra bu belgeyi sisteme yükledim.

Genelde kayıt olmak istediğiniz bölüm İngilizce ise sizden IELTS puanınızın belirli kriterleri sağlaması istenebiliyor (örneğin minimum 6,5 puan) veya TOEFL sınavı (Internet based Test- IbT) aynı şekilde istenilen belgeler arasında olabiliyor. Benzer şekilde CAE (Cambridge Advanced English) veya CPE (Cambridge Proficiency English) aynı şekilde kabul görebiliyor. Bunlar tamamen başvurmuş olduğunuz kurumun kriterlerine bağlı olarak şekilleniyor. Bazı master programları örneğin GMAT skorunuzun 600’un üzerinde olmasını yeterli bulup size İngilizceden muaf tutabiliyor. (Münih Teknik Üniversitesi- School of Management). 

Benim durumumda şu gibi gereklilikler vardı; 
-TOEFL için 550 (Paper-based-PBT), 213 (computer based- CBT), 79 (Internet-based-IBT). Bunlardan birini sağlamış olmak yetiyor,
-IELTS için min. 6 gerekiyor,
-Dil sertifikası teslimatının süresini yaklaşık 2 ay gibi düşünmenizde fayda var. Okulların başvuru termin süreleri maalesef çok esnek değil; bu tarihleri kaçırmanız durumunda bir sonraki sezonu beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Almanca eğitim veren kurumlar için de şu gibi sınavların birinden dil yeterlilik kriterini sağlamanız bekleniyor; DSH, DSDII, TELC C1, TESTDAF, Goethe B2 Sertifikası. Tabi Alman eğitim kurumlarından diploma vb. eğitim- öğretimi tamamladığınıza dair belge de ayni şekilde bu dilden muaf olmak noktasında işinize yarayacaktır.


Almanya’da eğitim- öğretim ücretleri nedir?

Şimdi burada öncelikle başvuru ücreti uygulanıyor. (Regular Semester Fee) Buna ek olarak bir de ayrıca her dönem ödemeniz gereken bir meblağ var. (Tuition Fee)

Benim okuduğum bölümde Tuition Fee 1500 Euro (her dönem ödenmesi gereken meblağ), bunun yanında yine her dönem ödenmesi gereken bir ücret 188 Euro, okul, servis vb. kullanım ücretlerini kapsamaktadır.

Bu konuya ilişkin birçok burs imkânı mevcut, şu şekilde vakıf/kurum isimlerini verecek olursak;

Hilti ve DAAD (Bu ikisi en yaygin diyebilirim), Friedrich-Ebert Vakfı, Friedrich-Naumann Vakfı, Hanns-Seidel Foundation, Catholic Service for Foreign Students (KAAD), Konrad-Adenauer Vakfı, Hans Bockler Vakfı, Heinrich Boll Vakfı, Rosa Luxemberg Vakfı, German Business Foundation (SDW), Hans Seidel Vakfı, Stuttgarter Studenwerk e.V., VDI Elevate, WiWi-Online AG, Aufstiegsstipendium SBB, Femtec.Network, Hildegardis Society, Telekom Vakfı (MINT), College of Further Education of the German Business Foundation (SDW), Institute of Promoting Journalistic Talent (IFP), Journalism Academy of the Konrad Adenauer Vakfı. 

Başvuru dönemleri nedir?

Öncelikle Almanya’da başvuru dönemleri Güz donemi ve Bahar dönemi şeklinde 2 ana başlıkta incelenebilir. Önce kendi kurumumdan bahsedecek olursam Kasım- Şubat ayları arasında başvuru alıyor. Almanya geneline baktığımızda ise güz dönem başvuruları son başvuru tarihleri 30 Mart ve/veya 15 Temmuz civarlarında olurken, bahar dönemi için ise son başvuru tarihleri 15 Ocak civarlarına rastlıyor.  

Almanya’da yaşam masrafları nedir?

Almanya’da yaşam masrafları göreceli bir konu, çünkü yaşadığınız bölgeden bölgeye farklılık gösterecektir. Almanya’da toplamda 16 eyalet bulunmakta, Berlin, Baden-Wuttemberg (benim de içerisinde bulunduğum eyalet), Bavyera, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya, Renanya-Palatina, Saarland, Saksonya, Saksonya-Anhalt, Schleswig-Holstein ve Turingiya. Ayrıca ülkede yaklaşık 83,7 milyon insan yaşamaktadır. Hal böyle olunca geçim giderleri yer yer farklılıklar gösterebilmektedir. İstanbul’da yaşayan bir birey ile Van’da yasan bir bireyin günlük yaşam giderleri çokça farklılık gösterecektir. Kendi açımdan örnek vermem gerekirse Stuttgart’ta ortalama aylık gider için 800 Euro diyebilirim. Buna öğrenci yurdu aylık ücreti (tek odada tek kişi kalıyorum), otobüs bilet ücretleri, mutfak alışverişleri de dahil. Tabi bu miktar sizin yaşam biçiminize göre farklılık gösterecektir, örneğin 1.500 Euro veya daha fazla harcayan öğrenci arkadaşlar da muhakkak olacaktır. Bununla beraber farklı bölgelerden bahsettik, bu bölgelerden Münih’in başkenti olduğu Bavyera eyaletinde yaşam masrafları 850-900 Euro olarak varsayılabilir. Veya biraz kuzey Almanya’ya doğru gidelim, Hamburg’u ele alalım. Bu bölgelerde de aşağı yukarı 800 Euro civarında öğrenci olarak rahatça geçinebilirsiniz.


Ev kiralamak mantıklı mıdır?

Eğer konaklama opsiyonunu ev kiralamaktan yana kullanacaksanız da şöyle bir tablo çıkıyor karşımıza. Stuttgart’ta şehir merkezinde 1+1 ev kirasını yaklaşık 900 Euro olarak belirtebilirim. Biraz şehir dışına geçersek de bu miktar 720 Euro seviyelerine inebilir. (Bu kriterler tamamen ortalama fonksiyonlara ve verilere dayanmaktadır, bu kriterler binanın yaşı, kat durumu vs. vs. birçok konuya bağlı olarak değişecektir) Bunun yanında diğer bölgelerden bahsedecek olursam; ortalama aylık kiraların yaklaşık 530 Euro olduğu Aachen’dan, 800 Euro ortalamalı Köln’e, oradan da 900 Euro ortalamalı Hamburg’a ve nihayetinde 1100 Euro kira ortalaması olan Münih’e kadar geniş bir yelpaze var önümüzde. Ancak tüm Avrupa’da olduğu gibi burada da evlerden çok bir fonksiyon ve mimari falan beklememek lazım. Genel anlamda bahsi geçen evler 1+1 veya 2+1 olan görece küçük yapıdaki evler, minimum gereksinimleri karşılayan, abartısız düzeyde kişisel gereksinimleri yine de karşılıyor (istisnalar olabilir, genel örnekler üzerinden gidiyorum). Diğer yandan, bu yörelerde her ay kira vermektense ev almanın daha mantıklı olduğunu sanırım türlü Avrupa başlıklı hikayelerde duymuşsunuzdur. Sabit gelir elde edilmesi ile birlikte benim de şiddetle önerdiğim bir opsiyondur. 

Mezun olduktan sonra vize uzatılabiliyor mu?

Geldik bir başka ilgi çeken konuya. Evet, AB üyesi olmayan ülkelerden gelmiş olan vatandaşlar, Almanya’da yer alan eğitim kurumlarından aldıkları mezuniyetleri ardından oturum vizelerini 18 ay daha uzatabiliyorlar ve aslında verilen bu ek sure burada iş aramak için muhteşem bir fırsat. Gerek İngilizceniz gerekse de Almancanız ile iş başvuruları yapmak için bolca vaktiniz oluyor. İşsizlik oranının %3,1 (2019 yılı verilerine göre) olan bir ülkede şansınız kalifiye bir eleman olarak epeyce mevcut olacaktır. Kaldı ki hemen hemen 13 milyon yabancı insan yaşayan Almanya’da iş bulabilmek için şansınız diğer ülkelere göre daha yüksek. İngilizce ve Almanca dil seviyelerinizi biraz olsun geliştirebildiğiniz takdirde güzel bir gelecek elde etmek mümkün.

Almanya’nın ``kariyer.net``i hangi siteler?

Almanya’da Xing, Monster, Berufenet gibi siteler mevcut. Bunların dışında ülkemizde faaliyet gösteren ‘’İŞKUR’’ tadında siteler de mevcut Almanya'da, bunlara da kısaca değinmek gerekirse; EURES, Staufenbiel, Bundesagentur fur Arbeit.


Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER