Desteğiniz için Teşekkürler!

ACENTASIZ İNGİLTERE VİZESİ NASIL ALINIR?




Alması en zor bilinen vizelerden biridir İngiltere Vizesi. İnternette bilgiler az veya eksiktir bu konuda. Biz de epey zorlandık hazırlanırken ve dolayısıyla bizden sonra başvuracaklara da yardım olsun diye bu rehberi hazırlamaya karar verdik.




İngiltere vizesine emekli olan annem için başvuru yaptık. Standart turist vizesi, 6 aylık olarak yaptık talebimizi.
Öncelikle ilk yapacağımız şey ;
1.       https://www.gov.uk/ sitesine gitmek olacak. Açılan sayfada “Visas and immigration” yazısını bulup tıklıyoruz.
2.       Sayfanın sağında bir liste çıkıyor, buradan da “Tourist and short stay visas” kısmına tıklıyoruz.
3.       Bu sefer altta çıkan seçeneklerden “Standard Visitor visa” yı seçiyoruz. Yani standart ziyaretçi vizesi. 
Burada açıklamalar yer alıyor, standart turist vizesinin kapsamı, daha uzun kalmak, araştırma yapmak veya tedavi amaçlı gitmek istemeniz durumunda 179 sterlin ödemesi olduğu, başvurunuzu ziyaretinizden en az 3 ay önce yapmanız gerektiği, vize prosesinin tamamlanma sürelerine bakabileceğiniz bir link (https://www.gov.uk/visa-processing-times) ve vize ücretlerinin bilgilendirmesi, vize süresini genişletmek istemeniz durumunda yapmanız gerekenler, 18 yaşın altında olmanız durumunda sağlamanız gerekenler, pasaportunuzun geçerlilik tarihinin mutlaka İngiltere’de geçireceğiniz süreyi kapsaması gerektiği gibi bilgiler yazıyor.
Vize Ücretleri
Standart ziyaretçi vize ücreti £89 yani bizim başvurduğumuz sırada 119 dolar.
Başvurduğunuz ülkeye göre ve vize türüne göre ücretleri öğreneceğiniz site de şurası :

Türkiye’de vize başvurusuna gidebileceğiniz 6 il var :
İstanbul
İzmir
Ankara
Bursa
Adana
Gaziantep
Antalya
Başvurduğunuz merkeze göre vize onay süreleri değişiyor.  Bunu yukarıda linkini vermiş olduğum yerden bakabiliyorsunuz. Başvuru merkezini seçiyorsunuz ve başvuru yaptığınız vize türüne göre çıkış süreleri yazıyor. Örneğin;





4.       “Standart visitor visa” sayfasında başlığın hemen altındaki maddelerden “Apply” ı seçiyoruz. Birleşik Krallıktan vize süresi uzatmak için mi yoksa Birleşik Krallık dışından mı başvurduğunuza göre farklı linkler var. Bunlardan –eğer Türkiye’den başvuruyorsanız- “Apply from outside the UK online” başlığı altındaki linke tıklıyoruz.

5.       Açılan sayfanın altında “You can apply using the Access UK service for a:” cümlesindeki linke tıklıyorsunuz ve şu sayfa açılıyor : https://visas-immigration.service.gov.uk/product/uk-visit-visa

6.       Bu sayfada öncelikle dili seçiyoruz, Türkçe’ye tıklıyoruz ve Next diyoruz.

7.       Buradan da vize türümüzü seçiyoruz. Standart ziyaretçi vizesi için “Standard Visitor visa” seçip Next diyoruz.

8.       Bu sayfada da size “Soruların Türkçe olmasını istiyor musunuz?” diye soruluyor, isteğinize kalmış.

Artık cümleleri hem İngilizce hem de altlarında Türkçe olarak görebilirsiniz. Bu doldurduğunuz form yaklaşık 1 saatinizi alabilir. Ayrıca bu forma vereceğiniz cevaplar İngilizce olmalı ve mümkün olduğunca Türkçe karakter içermemelidir. Kaldığımız yerden devam edelim.

9.       Bu sayfada size ülkeniz soruluyor, boşluğa ülkenizin birkaç harfiniz girmenizle altta seçenekler çıkıyor ve oradan ülkenizi seçiyorsunuz. Next diyorum ve devam ediyoruz J





10.   Seçtiğiniz ülkeye göre vize başvuru merkezleri çıkıyor ve “Bu vize başvuru merkezlerinden birine randevuya gidebilirim” seçeneğini seçerek ilerliyoruz. Bu aşamada seçmiyoruz başvuru merkezimizi.

11.   Bu sayfada da açıklamalar yer alıyor sadece. Başvurunuzu herhangi bir aşamada kaydedip daha sonra devam edebilmeniz, Formu mutlaka İngilizce doldurmanız ve 25 dakika aktif olmamanız durumunda sayfanın kendisini otomatik kapatacağı önemli bilgiler arasında. Okuduktan sonra “start now” diyoruz ve başlıyoruz. Evet maalesef biraz uzun sürüyor, aslında yeni başlıyoruz :D



12.   Başvurunuzu kaydedip daha sonra geri dönebilmeniz için sizden bir e mail adresi ve şifre isteniyor. Şifreniz:
en az 8 karakter olmalıdır
      en az bir harf içermelidir
   en az bir rakam yada @,% gibi semboller içermelidir. 
Şimdi “Kaydet ve Devam et” diyoruz. (Verdiğiniz mail adresine e-mail gönderiliyor. Mail adresinize gelen linki kullanarak başvurunuza istediğiniz zaman devam edebiliyorsunuz.)

13.   İlk olarak sizden ad-soyad bilgileriniz isteniyor . Pasaportunuzda ne yazıyorsa onu yazmanız bekleniyor. Göbek adınız varsa bunu adınız hanesine girmeniz isteniyor. Kaydet ve devam

14.   Şimdi ya da geçmişte başka bir adınız oldu mu? Diye soruluyor. Kızlık soyadınız ve kullanmakta ya da geçmişte kullanmış olduğunuz diğer bütün isimleriniz de yazılmalıdır.

15.   Ev adresiniz isteniyor. Unutmayın cevabınız İngilizce olmayan veya özel karakterler içeremez. Küçük harfle yazıyorsanız ç, ı, ü, ğ, ö, ş, harflerini ; büyük harfle yazmanız durumunda İ, Ğ, Ü, Ö, Ş, Ç harflerini kullanmamanız gerekiyor. Bu demek olmuyor ki bu harfleri içeren yerleri boş bırakacaksınız J Hayır, tabii ki. İngilizce karşılığı olan harfleri kullanacağız; c, i, u, g, o, s veya I, G, U, O, S, C.

16.   Ve şimdi de sizden telefon numaranız isteniyor. Birkaç telefon numarası ekleyebiliyorsunuz.
İlk kutuya ülke kodu yani Türkiye için +90, yanındaki kutuya da 10 haneli cep numaramızı yazıp devam ediyoruz.

17.   Şu anki adresinizde ne kadar süredir oturduğunuz soruluyor, ilk kutuya rakam yazacağız, ikinci kutudan da bunun gün, ay, yıl seçeneklerinden hangisi olduğunu seçeceğiz. Aşağıdan da size ait olup olmadığı, kiracı olup olmadığınız seçeneklerden birini seçiyoruz.

18.   Cinsiyeti ve İlişki durumumuzu seçip ilerliyoruz.




19.   Vatandaşı olduğunuz ülke, doğum tarihiniz, doğduğunuz ülke, pasaportunuzda yazıldığı şekliyle doğum yerinizi girmeniz isteniyor.

20.   Pasaport numarası veya seyahat belgesi referans numarası,  Verildiği yer, Veriliş tarihi ve süre bitiş tarihi bilgilerini yazıyoruz.

Bu aşamaların herhangi birinde Kaydet deyip çıktıktan sonra istediğiniz zaman mailinize gelen linke tıklayıp kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ve telaş etmeyin düzeltmeniz gereken herhangi bir bilgi olduğunda sayfanın en altında yer alan “Show and Edit answers” kısmına tıklıyorsunuz, aşağıda daha önce verdiğiniz cevapları görebiliyor ve düzeltme gerekirse “cevabınızı değiştirin” i seçerek gerekli düzeltmeleri yapabiliyorsunuz.

21.   Size başka bir pasaportunuz olup olmadığı soruluyor. Bununla kastedilen ;
başka bir ülke tarafından verilmiş bir pasaport
süresi bitmiş ancak sizin seyahat geçmişinizle ilgili daha çok bilgi içeren eski bir pasaport

Seçmeniz durumunda bu pasaportunuza ait bilgilerde isteniyor sizden.

22.   Ulusal bir kimlik kartınız olup olmadığı soruluyor. Nüfus cüzdanınız olup olmadığı soruluyor yani. Evet demeniz durumunda TC kimlik numaranızı alttaki kutuya girip kaydet diyerek devam ediyoruz.

23.   İş durumunuzla ilgili seçeneklerden birini seçmeniz isteniyor sizden. Bunlar;
Çalışan ,
Serbest meslek sahibi
Öğrenci
Emekli
İşsiz
Annem emekli olduğu için biz “emekli”yi seçerek devam ettik. Sizden çalışma durumunuza göre belgeler de istenecek unutmayın, tabi ki buna en son geleceğiz.


24.   Başka bir geliriniz olup olmadığı soruluyor. İki seçenek var. Diğer düzenli gelir ve Birikimler. Varsa ikisini de seçmelisiniz. Seçmeniz durumunda şöyle bir ekran göreceksiniz :




Yıllık toplam gelirinizi ister Türk Lirası olarak isterseniz GBP (sterlin) cinsinden girebilirsiniz. Ancak Birikimleriniz toplamı sadece GBP cinsinden isteniyor. Hesabınızdaki birikimlerinizin Türk Lirası cinsinden miktarının günün sterlin kuruna göre hesaplayıp buraya yazmalısınız.




DEVAMI YARIN BLOG'da .... 💕💕💕

devamı geldi.. buyurun




Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ