Desteğiniz için Teşekkürler!

BASKA BIR ULKEDEN HOLLANDA'YA ARAC IMPORT-GUMRUK KAYIT ISLEMLERI

 

Merhaba arkadaslar, bugun size Avrupa’nin herhangi bir ulkesinde kayitli olan aracinizi, Hollanda’ya kayit ettirmek icin izlemeniz gereken islemleri sade bir bicimde aktarmaya calisacagim. Akliniza takilan sorulari veya yorumlariniz varsa direkT olarak paylasabilirsiniz. Keyifli okumalar, ve simdiden kolay gelsin 😊

 

Ilk olarak basvuru yapabilmek icin istenen kosullara gelin bir goz atalim;

1-Minimum 18 yasinda olmalisiniz,

2-Hollanda’da ikamet ediyor olmalisiniz,

3-Hollanda’da bir BRP numarasina sahip olmalisiniz, (Ikamet esnasinda almis oldugunuz Kisisel Kayit Numarasi),

4-Ilk muayene ve basvuru icin araci RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) istasyonuna sahsen kendiniz goturmeniz gerekiyor. (BaskA bir kisiye vekalet veremiyorsunuz),

5-Muayene sirasinda aracinizda romork vb. varsa, ‘’yuksuz agirlik’’ baz alinacagi icin romorkun tartimi istasyonda yapilacaktir.

6-Aracinizin kayitli oldugu Avrupa ulkesine ait ‘’APK’’ belgesi (APK= Periyodik Muayene Raporu). Bu raporunuzun yabanci dilde olmasinin bir onemi yok. Aracin temel ozellikleri, modeli, yasi, ve muayene tarihleri gorunur bicimde olsun yeter. Arac islemleri bittikten sonra Hollanda’da ayrica yeni bir APK belgesi almayacaksiniz. Hollanda’da APK ve/veya muayene raporunu seyahatlerinizde yaninizda bulundurmaniza gerek yok.

7- Eger araciniz sag-direksiyonlu bir arac ise, o halde aynalar ve farlariniz soldan akan trafik kurallarina gore duzenlenektir. Bu tur araclar icin muayene esnasinda ek ucret odemeniz gerekecektir,

8- Eger arac kayit yili 1978 ve/veya oncesine ait ise o halde RDW bu aracin kayitlarini kontrol etmek icin daha fazla zamana ihtiyac duyacaktir. Dolayisiyla yine ek bir ucret odemeniz gerekecektir.

 

Yukarida belirttigim maddeleri detaylica kontrol ettikten sonra kosullari saglayip saglamadigimizdan emin olduktan sonra diger islemlere devam edebiliriz.

 

1-3 Ekim 2022’den itibaren degisen elektronik kayit sistemiyle beraber artik RDW randevularimizi Digid ID uzerinden yapmak durumundayiz. Eger tuzel kisi degil de sirket iseniz, randevulari asagida da belirttigim ve kayit esnasinda da karsiniza cikacagi sekilde ‘’eHerkenning’’ ve/veya ‘’RDW sertifikasi’’ ile halledebilirsiniz.


Aslinda Digid ID, kimlik, adres gibi kisisel bilgilerinizin dogrulanmasini saglayan bir platform, bunlarin onayi akabinde yeniden RDW web sitesine yonlendiriliyorsunuz. Ardindan, muayene ettirmek istedigimizin aracimizin ozelliklerini belirtmek icin bir takim secmeli siklar geliyor. (Altta yer foto, mavi bolumde secimimi gorebilirsiniz). Aracin yasi, agirligi, kazali olup/olmadigi, EU’ya kayitli olup/olmadigi vs. gibi bilgileri vermis oluyoruz. Dogru bir sekilde isaretledikten sonra, en son kisimda karsimiza uc farkli urun hizmeti cikiyor. Bunlardan en az birini secmek durumundayiz. Hizmetler arasinda; “arac ilk kayit muayenesi’’, “APK test/muayenesi’’, “Sasi numarasi alma’’ gibi secenekler de var. Bizim arac icin gereken islem “Ilk arac muayenesi’’ oldugu icin secimimizi o yonde yaptik. (islem ucreti: 127,55 Eu, tarih 24/06/2022). NOT: Bu ucret randevu gununde odenecek.


Islemlerin akabinde asagida fotosunu paylastigim sekilde bir e-posta aliyoruz. Iceriginde randevunun detaylarina iliskin bilgiler yer aliyor. Randevu gunu, saati, yeri, degisiklik istemeniz durumunda takip edeceginiz link vb. tum ayrintili bilgiler mevcut. Randevuya giderken bu e-postanin bir ciktisini yanimiza aliyoruz.


 

Hollanda’da bulunan RDW istasyonlarina asagidaki linkten de ulasabilirsiniz.

https://www.rdw.nl/over-rdw/contact/keuringsstations

2-Arac muayene randevusuna hangi belgelerle gitmeliyim?

Randevu formu (e-posta ile gelen), pasaport, surucu ehliyeti, Hollanda kimlik kartiniz, (ve/veya Hollanda’daki BSN numaraniz), aracinizin ait oldugu EU ulkesindeki APK belgesi (muayene raporlari).

Burada belirtmem gereken en onemli konu, basvurudan sonra o original APK belgenizin bir daha size geri donmeyecegi. Orijinal APK belgemizi randevu gununde RDW’ye teslim ediyoruz, bize fotokopisi veriliyor, ve bu fotokopiyi seyahatlerimiz esnasinda aracimizda bulunduruyoruz islemler sona erene kadar.

Aracimizin birtakim islemlerin (olcum, test) onayindan sonra ofisin yolunu tutuyoruz. Odemeyi (yukarida belirttigim 127,55 EU) yaptiktan sonra dusunmemiz gereken konu ise vergi beyanlari. O zaman gelin ona goz atalim.


Aracin ilk muayenesinden bir goruntu

3-BPM Vergisi

Ilk muayene ardindan, BPM (Belastingsdienst)/vergi beyannamemizi de yapmamiz gerekiyor. Vergi beyan formuna asagidaki linkten ulasabilirsiniz;

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aangifte-melding-opgaaf-bpm

Link icerisinde yer alan, asagi sari ile isaretledigim pdf belgesini indiriyoruz. Onun hemen altinda yer alan kisim ise, sari belgenin nasil doldurulacagini anlatiyor. (Hollandaca). Dosyayi ‘’Adobe Acrobat’’ ile actiginizdan emin olun, cunku elektronik ortamda doldurulmasi isteniyor, bitiminde ise islak imzali bir sekilde postalanacak.



Belgeyi elektronik ortamda doldurduktan sonra, islak imzali bir sekilde asagidaki posta adresine gonderiyoruz; (Dikkat: Ekte; arac emisyon, cevre etki hesaplamalarinin da yer aldigi bir baska belgeyi de gondermemiz gerekiyor. Madde 3 ve 4 beraber gonderilecek)


Belgenin durumuna istinaden takiben 5 is gunu icerisinde kayit sertifikamiz (Hollandaca dilinde duzenlenmis) belirttigimiz adrese gonderilecektir. Eger hatali ve/veya eksik doldurgunuz bir kisim var ise (imzalamayi unutmustum ben mesela), 10 is gunu icerisinde belgeyi yeniden duzenleyip asagidaki adrese gondermeniz gerektigi e-posta ile bildiriliyor.


Dikkat! Eger sure asimina ugrarsa, tum islemlerin en bastan baslayacagi da belirtiliyor. Gelen e-postayi asagidaki sekilde paylasiyorum.




 

4- BPM hesaplama hizmeti

3.Madde’de de belirttigim gibi BPM beyanini yaparken, yaninda bir de arac enerji tuketimi, ve detayli bilgilerin yer aldigi dokumani gondermemiz gerekiyor. Hemen https://autotelex.nl/bpm-berekenen/ websitesinden altta yesil bolumde gosterildigi gibi “Start” kismina tikliyoruz.


Ardindan sirayla detaylarini belirtmemiz gereken alanlar ise su sekilde;

-Aracimizin tipi (Binek, caravan, motorsiklet),

-Aracimizin ilk kayit tarihi,

-Marka, yakit tipi, motor tipi,

-Aracimizin modeli, ardindan cikan sayfada tam detayi/cesidi. (1.2 Trendline, Comfort vs).

Aracimizin bilgilerini dogru bir sekilde girdikten sonra, son sayfada; bu bilgilere dayanan bir hesaplama goruyoruz (aracin dogaya etkisi). Hemen altinda odeme seceneginin yer aldigi (cesitli banka logolari) bolume giderek odemeyi gerceklestiriyoruz. (Ucret: 29,95 EU, Tarih: 20/08/2022) Ucreti yatirdiktan sonra PDF dokumanlar otomatik olarak iniyor bilgisayara.


Indirilen bu dokumanlari asagidaki sekilde gorebilirsiniz. Aracinizin ozelliklerine gore tabi oldugunuz vergi dilimi, ve odemeniz gereken vergi miktarlarini detayli bir bicimde bu belgelerden gorebilirsiniz.



 

MADDE 3 & 4 teki formlar birbirini tamamliyor. Madde-3 te bahsettigim BPM formunda doldurulmasi gereken bosluklarin bir kismini, Madde-4 teki BPM vergi hesabi islemlerinden cikan sonuclara gore dolduruyoruz. Dolayisiyla bu iki belgeyi ayni anda dolduruyor, imzaliyor, ve asagidaki posta adresine postaliyoruz.


5-BPM vergisinden hangi ozel durumlarda, nasil muaf olabilirsiniz?

Hollanda hukumetinin sundugu birtakim vergi muafiyet kosullari var. Tabi bu muafiyet oyle sinirsiz bir muafiyet degil, sadece ‘’belirli’’ bir sure icin sizden tahsil edilmeyecek (muhtemel) olan bir vergiden bahsediyorum. Bu kosullar ise asagidaki sekilde belirtiliyor;

1-Hollanda disinda baska bir Avrupa ulkesinden tasiniyorsaniz,

2-Avrupa bolgesi disinda bir ulkeden Hollanda’ya tasiniyorsaniz,

3-Hollanda’da kisa/gecici sureli kalislardan kaynakli muafiyet, (en fazla 2 hafta)

4-Girisimci iseniz, ve hali hazirda bir teslimat kamyonetiniz var ise, girisimci planini kullanarak muafiyet saglayabilirsiniz. Muafiyet programina ayrica basvurmak zorunda degilsiniz. Belirtilen sartlar karsilanmiyorsa, beyanname verme zorunlulugu bulunuyor. Detayli bilgilere asagidaki linkten ulasabilirsiniz;

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/cars/bpm/exemption/the_entrepreneurs_scheme

---------------

Gelelim simdi bizim durumumuza. Baska bir Avrupa ulkesine kayitli bir arac ile, Hollanda’ya geldik, ve aracimizi buraya kayit ettirmek istiyoruz. O halde bizim 1. Secenege odaklanmamiz gerekiyor. Bu madDe icin gerekli olan belgeye asagidaki linkten ulasabilirsiniz;

https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/vrijstelling-bpm-bij-verhuizing-naar-nederland-vanuit-ander-eu-land#:~:text=Bpm%2Dvrijstelling%20aanvragen,Aanvraag%20vrijstelling%20bpm%20bij%20verhuizing.

Linke tikladiginizda, hemen altta gormus oldugunuz sari ile isaretlenmis bolume tiklayarak, BPM muafiyet formunu (BPM exemption form) indirebilirsiniz.


Indirdigimiz bu form asagidaki sekilde gorunuyor, ve dijital olarak doldurmamiz gerekiyor. Dolayisiyla “Adobe Reader” ile actiginizdan emin olun. Belgeyi doldurduktan sonra, islak imzali bir sekilde “PO Box 2710, 6401 THE HEERLEN’’ adresine postaliyoruz.


6- Plaka degisimi

Yaklasik bir hafta icerisinde (sureler degisebilir) elimize ulasan belge/ler ile beraber yeniden RDW ofisinin yolunu tutuyoruz. Evet, BPM beyannamemizi de basarili bir sekilde gonderdik, ve onayi da elimize posta ile ulasti. Sirada ise yeni ulkenin trafik kurallarina uygun sekilde plaka degisimini yapmamiz gerekiyor. Dolayisyla son bir kez daha RDW ofisine ugrayip, yesil kartimizi (Arac Kayit Karti- Kentekenbewijs*) teslim aliyoruz. Internetten herhangi bir randevu almadan, direk gidiyoruz. Asagidaki sekilde gorunen arac kayit kartimizi teslim aliyoruz.


*Bu kart icerisinde gomulu bir mikrocip yer almakta gordugunuz gibi. Seyahat halinde iken bu karti aracinizda bulundurmak zorundasiniz. Icerisinde arac sahibine ve araca iliskin tum bilgiler islenmis durumda. Bu kart ile beraber posta ile gonderilen bir baska belge ise ‘’Tenaamstellingscode’’. Bu belge de asagidaki sekilde gorunuyor. Kirmizi unlem ile belirttigim bolgede 9 haneli bir numara yer aliyor. Bu ozel numara, arac sahibi ve araca kayitli bir numara olup, aracla ilgili herhangi bir degisiklik olmasi durumunda (takas, satis, hurda vb.) gerekli olacak bilgiye sahiptir. Belge asagidaki goruldugu sekildedir;

 


Evet bu bilgileri de temin ettikten sonra, gelelim artik plaka degisimine. Yesil kartimiz (Kentekenbewijs) ile beraber RDW ofisinin onerdigi “Auto-Bodyshop” lardan birine randevu ayarlayarak gidiyoruz. Genelde plakanin hazirlanmasi 1-2 gun suruyor, tabi yogunluga gore degisebiliyor. Velhasil, plaka hazir olduktan sonra ise;


Cek plaka, yerini Hollanda plakaya devrederken 😊

 

 

7- Hollanda’da araciniz icin gereken odemeler

-Yol vergisi (Motorrijtuigenbelasting)

Bu zorunlu vergi turu butun araclar icin gecerlidir, odenmelidir. Kayit belgelerinin tamamlanmasinin ardindan, vergi sistemine kayit olmus oluyoruz. Her uc ayda bir, veya senelik olarak odenebilmektedir. Otomatik bir hatirlatma postasi ve faturasi gonderilmektedir. Detayli bilgilere asagidaki linkten ulasilabilir;

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/motorrijtuigenbelasting/

-Trafik sigortasi (Autoverzekering)

Third-party liability (WA-verzekering): Araciniz ile gerceklestirdiginiz bir kaza sonucunda diger araca, veya ucuncu sahislara karsi vereceginiz maddi/manevi zarari karsilayan bir sigorta turudur. Hollanda kanunlarina gore zorunludur, aksinde trafige cikmak yasaktir.

Extended liability (WA-beperkt casco): Kazada diger araca verdiginiz hasar, soygun, cam hasarlari, kasirga, sel, yangin vb. den dolayi meydana gelen hasarlari karsilar. Kendi araciniza verdiginiz hasari karsilamaz.

All-risk (allriskverzekering): Tum zararlari karsilayan paket.

8-Periyodik muayene/test

Bildigimiz uzere aracimizin periyodik bakimlarinin yapilmasi gerekmekte, ve arac aksaninin trafikte herhangi bir tehlikeye yol acmamasi beklenmektedir. Dolayisiyla aracimiz trafikte oldugu muddetce bir takim periyodik testlerden gecerek denetlenmesi gerekecektir. Hollanda’da araclar her sene bir kez denetlenmektedir. Test sonucunun gecerliligi bir senedir. Yani her sene, ayni test zamaninda, aracinizi APK muayenesi yapmakla yukumlu istasyonlara goturup, aracinizi denetletmeniz gerekmektedir. Bu islemler icin aracinizin original servisine goturebilirsiniz. Ancak bu secenek yaklasik 3-4 kat daha maliyetli olabilmektedir (Sahsi tecrubeye dayalidir). Bunun yerine APK testleri yapmakla yukumlu arac servislerini arastirabilirsiniz. Bunlar cok daha hizli, ve uygun maliyetli secenekler olacaktir. Aracinizi once muayene edip, eksikleri varsa tamamlayip, gun sonunda da aracinizi teslim ederler. Digid ID’nize girerek araciniza ait tum detaylari ve islemlerin tarihcesini gorebilirsiniz.

 

Umarim bu bilgiler sizler icin yararli olmustur. Surec cok mesakkatli gibi gorunebilir, ancak gereken adimlari dikkatle takip ettiginizde gercekten zor olmadigini goreceksiniz. Simdiden kolayliklar 😊


Instagram sayfamiz: kitalaratlasi


Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ