Desteğiniz için Teşekkürler!

Faroe Gezisi-Arac Kiralama ve Kurallar

 Herkese selam,

Önceki yazılarımızda Faroe Adaları’nda nerede konaklanır, konaklama ne kadar, adalar arası helikopter uçuşu ve toplu taşıma hakkında bilgiler vermiştik.

Bu yazıda ise araç kiralamayı düşünenler için acenta tavsiyesi, fiyatlar, önemli trafik bilgileri veriyor olacağız.

Faroe Adalari-Arac Kiralama


Firmalar ve Fiyatlar

Faroe Adaları küçük bir ülke olduğundan araç kiralama seçenekleri de az. Toplamda 7-8 firma var. Seçim yaparken başta global bir firma mı olsun diye düşünüyorduk. Ama kararımızda önceki kullanıcıların google yorumları aşırı etkili oldu. Sizlere de araç kiralamadan önce firma yorumlarını okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. 

Birçok firma için yorumlarda teslim ettiklerinde araç üzerinde “olmayan hasarların, çiziklerin” ücretlerinin (200-700€ arası) depozitodan kesildiğini okuyunca başta gözümüz korktu. Ama Faroe’de kısıtlı zaman olunca da en az 1 gün araç kiralamadan gezmek mümkün değil.

Biraz daha araştırınca diğerlerine göre daha az kullanıcı yorumu olan ama hepsinden de olumlu dönüşler alan UniCar firmasını gördük. 

Şansımıza bizim orada olduğumuz 3günün sadece ilk günü müsait araç vardı, kalan günler için araçları yoktu. Biz de başka firmalardan kiralamaktansa o an karar verdik buradan kiralayıp 1 günde gezebildiğimiz kadar gezmeye 😄



Gelelim fiyatlara.. Faroa Adaları’nda en pahalı şey ne? derseniz, size cevabımız kesinlikle “araç kiralama” diyeceğiz. 1 günlük araç kiralama 120€, sigorta için 13 ve araçta sınırsız internet için de 6€ isteniyor. Tabiki bu fiyat gittiğiniz sezona göre değişiyor. Temmuz, yani yüksek sezon fiyatları bu şekilken Kasım’da 40€ daha uygun fiyatlar. 

Aracı teslim aldığınızda hareket etmeden önce kesinlikle tüm parçaları, yüzeyleri kontrol edin. Biz iç dış gördüğümüz en ufak çiziklerin dahi fotoğraflarını çekip araca binmeden önce mail ile firmaya yolladık, her detayı bildirdik. 

Faroe Adaları’nda adalar arası geçiş sağlayan sualtı tünelleri ve otoyollar ücretli. Her bir geçiş yaklaşık 10€. Araç kiralama sırasında geçiş ücretlerinin toplu olarak en son depozitodan kesilmesini isteyebilir veya baştan 50€ ödeyip sınırsız geçiş hakkı alabilirsiniz. Genellikle kiralanan araçta cama yapıştırılmış vinyet/pul oluyor. Bu sebeple geçişlerinizde herhangi bir yerden pul almanız gerekmiyor.




Trafikte/Yolda Dikkat Edilecekler

Faroe Adaları, toplamda 5 adet trafik lambasına sahip bir ülkeymiş. Haliyle trafik yok diyebiliriz :) Ancak arac kiraladiysaniz bilmeniz ve uymaniz geren bazi kurallar var.
Oncelikle koyunlar meselesi. Daha once de anlattigim gibi adada insandan cok koyun bulunuyor ve her yerdeler. Yol kenarlarinda bazi yerlerde koyunlarin yola cikmasini engelleyen citler, tel orguler bulunmasina ragmen adanin cilgin koyunlari her daim bir yol bulup otoyollara tasiyorlar :D 

Neden cilgin dedigimi su videodan da anlayabilirsiniz. 
Dolayisiyla hiz kurallarina uymaniz (sehir ici 50, disi 80km/s) ve her an tetikte olmaniz oldukca onemli. Ve kesinlikle araciniz icin kiralarkan ek-kapsamli sigorta tercih edin. 

Herhangi bir koyuna carpma durumunda polise haber etmeniz gerekiyor. Onlar da gelip tutanak tutuyorlar ama bu sizin icin degil, yani bir cezasi vs yok. Bu tutanak daha cok ciftcinin kaybini kendi sigortasindan alabilmesini sagladigi icin onemli.

Farlarinizin hep acik olmasi zorunlu. 

Ayrica diger onemli nokta tuneller. Bircok tunelde yol tek serit. Dolayisiyla karsidan arac geldigi durumlar neler yapilacagi konusu kritik. Bunu en guzel sekilde asagidaki videodan ogrenebilirsiniz.


Özetle, 100 m mesafede bir tünelin bir kısmı daha fazla oyularak 1 araçlık yer açılmış. Dolayısıyla karşıdan araç gelme durumunda o kaçış noktası kimin tarafındaysa oraya girip diğer aracın geçmesini bekliyor. Eğer karşıdan kamyon veya otobüs gelirse her zaman geçiş onların, dolayısıyla ufak araç kendisine göre terste bile kalsa o kaçış yerine girecek (bazen geride kalmış olsa da) 😬



Kesinlikle telefonunuza bir offline harita indirmenizi tavsiye ediyoruz. Bunlar arasinda benim favorim mapy.cz. Hem offline olarak istenen ulkenin, bolgenin haritalarini indirip hem de uzerinde istediginiz rotayi olusturabilirsiniz. Bizim Faroe'de rotamiz su sekildeydi


Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ