Desteğiniz için Teşekkürler!

Çek Cumhuriyeti Vize Yenileme/ Uzatma İşlemleri

 Çek Cumhuriyeti'nde yaşıyorsunuz ve vizenizin bitmesine 90 günden az kaldı veya ilk kez Çekya'ya geldiniz ama uzun kalacaksınız. Bu iki durumda da Vize Yenileme/Uzatma işlemleri için Ministry of Interior (MOI) Ofislerine başvurmanız gerekecek. Peki vize uzatma işlemleri için neler gerekiyor, hangi koşulları sağlamalısınız, başvuru ücreti ne kadar, ne kadar sürede çıkıyor gibi sorularınıza cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz.

Cek Cumhuriyeti Vize Uzatma Islemleri


Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz iki durum hakkında bir özet geçelim. İlk durumda Çekya'ya uzun dönem vize ile geldiniz diyelim. Bu durumda tek yapmanız gereken vizenizin bitmesine 90 gün kala vize uzatma işlemleriniz için gerekli şartların devamından emin olup ilgili belgeleri toparlamak olacak. İkinci durumda ise örneğin lisans, master, doktora için geldiniz ama vizeniz "oraya gidince uzatılacak" gerekçesi ile 60 gün çıktı (ilk durumu ben, ikincisini ise eşimde tecrübe ettik). Bu durumda ise yapmanız gereken ülkedeki ilk 3 gününüz içerisinde Yabancılar Polisi'ne uğradıktan sonra MOI ofislerine gitmek.

Şimdi gelelim gereken belgelere:

  • 2500 CZK değerinde pul
  • Vize yenileme/uzatma sürenizi kapsayan konaklama kontratı
  • Sigorta belgesi
  • 2 adet fotoğraf
  • Kalış amacınızı gösteren belgeler
  • Gelirinizi gösteren belgeler
  • Doldurulmuş başvuru formu
  • Başvuru yapacağınız şehre göre randevu
  • Çekçe bilmiyorsanız yanınızda gelebilecek bir Çek veya Çekçe konuşabilen biri

Gerekli Şartlar

Yukarıdaki maddeleri tek tek detaylandıralım şimdi.

  • İlk gittiginizde 1500 CZK değerinde pul (kolec) götürmeniz yeterli. Vizeniz uzatılır da biyometrik kartınız (vize uzatma/yenileme işlemine başvurduktan sonra artık pasaportunuza vize vs yapıştırılmıyor direkt biyometrik kart veriliyor) çıkarsa o zaman 1000 CZK pul ile birlikte gidiyorsunuz ve kartınızı öyle alabiliyorsunuz. Peki nereden alınır bu pul derseniz? Çek posta ofisi (Ceska Posta) içinde kırtasiye gibi bölmelerden alabilirsiniz. İngilizce bilmeyen çalışanla karşılaşmanız durumu için tutarı bir kağıda yazıp yanına "Kolec" kelimesi eklemeniz yeterli :)
  • Vize uzatma sürenize göre (talep ve sunulacak belgeler doğrultusunda maksimum 2 yıl uzatma istenebilir. Ancak ilk başvurunuz Vize uzatma değil Vize yenileme işlemi olacağından 1 senelik olacak) konaklama kontratınızı evsahibinizden isteyebilirsiniz. Bunun için tekrar kontrat düzenleniyor aranızda. Burada önemli nokta tarihlerin istediğiniz vize süresini kapsamasına dikkat edin. Vize yenileme ise 1 yıllık, Vize uzatma ise 2 yıllık kontrat şeklinde.
  • Sigorta belgesinde ise durum şöyle.. Ben sanmıştım ki vize yenileme için gittiğimde elimde 2 senelik sigorta belgesi olmalı. Yani başvuruyu yapacağım tarihten itibaren başlayacak ve eski sigortamın kalan son 1-2 ayı iptal olacak. Hayır öyle değilmiş aklınızda olsun. Asıl vizeniz veya ilk yaptırdığınız sigorta ne zaman bitiyorsa o tarihten başlatmalıymışsınız yeni sigortayı. Bu sorun olmadı benim için ancak vizemin bitiş tarihinden 2 ay önce basvurduğumdan ve yeni sigortayı da o tarihten itibaren 2 sene olarak verdiğimden 2 yıllık uzatacakları vizemin bu sigorta konusu yüzünden 2 ay eksik olacağını söylediler. Yani 24 ay değil 22 ay verilecek yeni vizem (bu noktadan sonra oturum izni diyelim çünkü vize gibi paraportunuza basılan birşey değil artık).
  • 2 adet fotoğraf : vesikalık veya biyometrik fark etmez??
  • Kalış amacınızı gösteren belgeler : İş sözlesmesi, okul kabul yazısı. Bu belgelerin de yine aynı şekilde eğer 2 yıllık başvuruyorsanız o süreyi kapsıyor olması şartı aranıyor. Mesela 2 yıllık iş kontratı veya 2-3-4 sene daha orada eğitiminizin olduğunu belirten okul yazısı. Eğer bunları sağlayamıyorsanız sorun değil, yapacak birşey yok. İlk vize uzatma ve vize yenilemelerinizi birer yıllık olarak yapabilirsiniz. Tek dezavantaj her yenilemede ödeyeceğiniz başvuru ücreti ve hazırlamanız gereken belgeler olacaktır.
  • Gelirinizi gösteren belgeler : burs alıyorsanız ve istenen tutarı karşılıyorsa başka evrak gerekmiyor. Nedir bu istenen tutar derseniz? Burada olduğunuz süre boyunca yaşam masraflarınızı karşılayacak minimum tutar. İstenen tutarı şu siteden öğrenebilirsiniz: Bu tutarı karşıladığını aldığınız burs, maaş vs evrakları ile kanıtlayabilirsiniz. Yoksa bankada bu tutar kadar paranız olduğunu gösterecek belgeleri götürmeniz yeterli. Almanya'daki gibi bu parayı bankada tutma ve oradaki süre boyunca harcama engeli gibi durumlar ise söz konusu değil.
  • Başvuru yapacağınız şehre göre randevu: Prag ve Brno gibi yabancı nüfus yoğun yerler hariç randevu almadan direkt gidebilirsiniz. Buralarda ise gitmeden önce telefon ile randevu almanız gerekmektedir (unutmayın bu telefon konuşmasını da Çekçe yapmanız gerekebilir)
  • Doldurulmuş başvuru formu
  • Yanınızda Çek vatandaşı veya Çekçe bilen biri olmak zorunda. (Onceden arayip Ingilizce konusmayi deneyebilirsiniz. Sansima 2 kez Ingilizce bilen biri denk geldiginden yanimda Cekce bilen biri ile gitmeme gerek kalmadi) Çünkü bazen sorular sorabiliyorlar. Mesela benim konaklamam daha önce nasıl olmuşsa hiç kalmadığım bir yer olarak sisteme girilmiş, oysaki pasaportumda bile adresimin yazdigi bir damga var (ülkeye geldiğiniz ilk 3 gün içinde gittiğiniz Yabancılar Polisi'nde basılan damga). Dolayısıyla orada kalıp kalmadığım, şu anki adresimin neresi olduğu soruları geldi. Bu durumda kendinizi ifade edebiliyor olmanız gerekli.

Herşey tamamsa şimdi ne yapıyoruz?

MOI yani İçişleri Ofisine gidiyorsunuz tüm evraklarınızla. Sıra numarası alıp bekliyorsunuz. Sonrasinda içeride tek tek evrakları sizden alıyorlar.Konaklama için orijinal belgeyi götürmüştüm, fotokopisini alıp aslını bana geri verdiler. Evraklarınızı aldıktan sonra ise size basvuru takip numaranizi veriyorlar. Kartiniz çıktı veya basvurunuz onaylandı diye arama gelmesini beklemeden (bazen gelmiyor arama) kendiniz takip edip ona gore tekrar ofise gidip alabilirsiniz kartınızı. Bu takibi yapabileceğiniz siteler ise şunlar:

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/status-of-your-application.aspx

https://frs.gov.cz/en/ioff/application-status

Biyometrik kartı nasıl alacağımız ise bir sonraki yazıda. Soru, görüş ve düzeltmeleriniz için yoruma bekliyoruz.

Sevgiler,

Kitalaratlasi

Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER