Desteğiniz için Teşekkürler!

CEK CUMHURIYETI EHLIYET ISLEMLERI



Bu yazımızda hemen hemen hepimizin ihtiyacı olan ehliyet validasyon işlemlerinden bahsedeceğim. 


Yazıya başlamadan önce belirtmek isterim; sıfırdan ehliyete başvurmak ile zaten önceden var olan ehliyetimizin validasyon işlemleri arasında büyük bir fark bulunmakta. Nacizane tavsiyem, eğer Türkiye Cumhuriyeti’nde iken ehliyet almadıysanız, bir an önce alınız. Malum gerek kağıt kürek işlem süreleri, gerekse de sınav vb. esnasında çekilen türlü çileler vesilesiyle kesinlikle Türkiye’den ehliyet almanızı öneriyoruz. Ardından tabi Çekya’da avrupaya özgü trafik kurallarını doğru düzgün bir şekilde öğrenip kartınızın değişimini kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Şimdi gelelim eğer sıfırdan başlıyorsak neler yapmamız gerekiyor. 

Öncelikle belgelerimiz şu şekilde sıralanıyor;



1-Kimlik kartımız (Biometrik kart),
2-Oturumunuzu gösterir belge/kart vb. (Genellikle biometrik kart yeterli olmakta),
3-Sağlık Raporu,
4-Sürücü belgesi (Tabi ki bu lisans uzatma işlemleri için gerekli olacaktır),
5-Biometrik foto,
6-Başvuru ücreti (50 CZK).




Hemen bir sürücü okuluna kayıt oluyoruz. Tabi bunları yapabilmemiz için en az 18 yaşında olmamız gerektiğini de unutmuyoruz. Çeşitli dil seçeneklerinde kurslar mevcut; Ingilizce, Almanca, Rusça vb.  Prag civarında paket sürücü kursu programları mevcut; şöyle ki araç ehliyeti için 15.000 CZK, motorsiklet için 18.500 CZK, her ikisini içeren programa katılmak içinse yaklaşık 27.000 CZK civarında seyrediyor. Brno dolaylarında fiyatlar 2.000 CZK kadar daha uygun diyebilirim. Bu fiyatlara üç aylık sürücü kursu paketi, final sınavı ücreti ve final sınavındaki çevirmen ücreti de dahil (45er dakikadan oluşan 28 ders) Aklımızda bulunması gereken en önemli madde ise tüm bunlara başvurmadan önce zorunlu sağlık yazısını almamız gerekiyor. Bu arkadaşın da yaklaşık fiyatı 500 CZK. Ayrıca anlayacağınız üzere sınav dili Cekce olacaktır. Bu hizmeti de hemen hemen tüm kentlerden kolaylıkla ayarlayabilirsiniz eğer bu paket programlarına dahil olmak istemiyorsanız; püf nokta önceden iletişime geçip anlaşma sağlamak. Bunlara ilaveten özel seçenekler de sunulmuş adaylara. Tüm bu paketlere ek olarak 500 CZK kadar bir ücret karşılığında VIP kurs seçeneği sunuluyor. Bu servis, tarih ve saatleri tamamen sizin isteğinize göre ayarlamanıza olanak veriyor.



Sınav günü, saatini istediğiniz doğrultuda değiştirebilir ve/veya askıya alabilirsiniz. Eğer kursu üç ayda değil de ben iki ayda bitiririm, işim gücüm var diyorsanız 1.000 CZK daha fazla ödeyerek sıkıştırılmış kurslara katılabilirsiniz. Son seçeneğe geçmeden önce “yok artık lebron james” diyeceksiniz ama; söylüyorum efendim. Eğer ki sınavımda otomatik vites araba olsun, ben şimdi vitesli aracı yokuşta kaçırırım, stop ederim olup olmadık yerde vs diyorsanız, işte size fırsat?!?! Evet, ekstra 1.500 CZK karşılığında aracınız otomatik oluveriyor 😊 Çeklerin parayı aşırı sevdiklerini, deyim yerindeyse taptıklarını zaten şu yazıdan fazlasıyla anlamışsınızdır... Bu işlemlerimizin ardından yazılı ve pratik sınavlarımızı da geçtikten sonra okulumuzdan damgalı, imzalı bir şekilde formumuzu teslim alıyoruz. Bu form ile ehliyet başvurumuzu yapıyoruz. İşlemlerin yaklaşık süresi ise yirmi gün kadar sürüyor.

Diğer yandan, ikinci senaryomuzda Türkiye Cumhuriyeti ehliyetimiz olduğunu ve bu ehliyetimizin Çekya’da tanınma süreçlerinden, işlemlerinden bahsedeceğim. Öncelikle gerekli belgeleri sıralıyorum yine;


1-Biometrik kart,
2-Çekya’da bulunma sebebinizi gösterir belge (eğitim ise orjinal kabul yazınız, iş amaçlı ise kontratınız vb.),
3-Konaklama yerimizi gösteren kira kontratı vb.,
4-Türkiye Cumhuriyeti ehliyet belgesi. (Mutlaka yeni ehliyetlerden olmak zorunda, gelmeden yeniletin)



Bu dört belgeyi temin ettikten sonra geçiyoruz kayıtlı olduğumuz şehirdeki herhangi bir belediye binasına. Bu binaların hemen iç kısmında trafik bölümü yer alıyor, hemen o bölümü bulup bekleme fişimizi alıp sıramıza giriyoruz. Ardından vezne görevlisi size bir kağıt uzatacak, bu kağıtta yer alan kısımları doldurmanız ve okuyup anlamanız gerekiyor. Bu kısımda dikkat ediniz, benim düştüğüm gaflete düşüp gaza gelip ingilizcenize güvenip gitmeyiniz böyle mekanlara; lakin adamlar ingilizce konuşmayıp üstüne bir de sizi dövercesine bakışlara maruz bırakıp hunharca kestirip atabiliyorlar 😊 Neyse, sonrasında imzalarımızı attıktan sonra mekandan ayrılıyoruz. Eğer sizin yerinize başka birinin teslim almasını istiyorsanız gerekli formu da hemen olay yerinden istiyoruz, yanlış hatırlamıyorsam 20 CZK karşılığında bu işlemi tamamlıyoruz. Normal süreçler yirmi iş günü iken, 600 CZK karşılığında bekleme süresini beş güne kadar indirebiliyoruz (!), gelin buradan yakın.. 😊


Yorumlar

  1. Merhaba, ehliyet degisimi icin oturumunuzun en az 1 yil olmasi sarti var diye okumustum. Benim 2 seneye yaklasti suan 2 ay icinde oturumum bitecek ama uzatmaya basvurdum. Bu sartlarda basvurum kabul olur mu?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba elinizde biyometrik kimliginiz var ise bildigim kadariyla bu yeterli. Ben pasaportumla gitmistim (vizem vardi), biyometrik kart basvurusu yapmistim ama henuz kartim gelmemisti. O sartlarda mesela basvurumu aldilar ama yeni ehliyeti almaya gittigimde benden biyometrik kimlik istediler. Yani 2 ay kalmis bile olsa elinizde kimliginiz varsa sansinizi deneyin (zaten ucretsiz basvurusu)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Türkçe alabiliyor muyuz sınavı ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER