Desteğiniz için Teşekkürler!

KRAKOW GEZİSİ


Krakow'da nereler gezilir, ne kadar kalınır, nerede konaklanır, kaç gün yeter, neyi meşhur, ne yemeli-içmeli gibi sorularınız varsa yazımızda cevaplarını bulacaksınız. :)

Dünya'da "değeri en bilinmeyen şehir"... Unesco'nun "Edebiyat Şehri" kabul ettiği, Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş, Polonya'nın en eski ve büyük 3 şehrinden biridir. Müthiş "The Pianist" filmi bu şehirde çekilmiştir.

krakow gezilecek yerler



Krakow'da gezilecek yerler denince akla Rynek Glowy, St. Mary Bazilikası, City Hall, Cloth Hall, Vawel Kalesi, Schindler'in Fabrikası, Wieliczka Tuz Madeni ve elbette Auschwitz kampı gelmektedir.

Krakow'u gezmeye ne kadar zaman ayırmak gerekir? Eğer ki Wieliczka Tuz Madeni ve Auschwitz kamplarını da görecekseniz en az 3 gün ayırmanız gerekecektir. Biz Wieliczka Tuz Madenine gidemediğimiz için 2 gün bize yetti. 

rynek glowny krakow

ULAŞIM

Biz Krakow' a Çek Cumhuriyeti üzerinden geçtiğimiz için gidişte tren, dönüşte otobüs kullandık. Çek Cumhuriyeti civarlarında yolculuk edecekseniz kesinlikle Ceske Drahy (Çek Demiryolları) sitesinden de tren biletleri bakın. Kişi başı 11 euro (67lira)'ya aldığımız biletlerle 2 aktarma ile Krakow'a ulaştık. Avrupa'da tren yolculuğu ile ilgili detaylar şurada..

Krakow'da şehir içinde gezerken hiç toplu taşıma kullanmadık. Hem her yer birbirine oldukça yakın olduğundan hem de yürüyerek daha çok yer keşfettiğimizden her yere elimizdeki offline haritaları kullanarak gittik. Bu haritalar Ulmon ve Mapy.cz. Daha sonra isterseniz bunlarla ilgili de bilgi veririz :)




Auschwitz'e gitmek için ise Krakow tren istasyonunun hemen yanındaki otobüs garından biletlerimizi aldık. Kişi başı gidiş-dönüş 30 zloti ( 7 euro-42 lira)

Krakow gezisi sonrası dönerken ise Flixbus+Leoexress kullandık. Ama biletimizi seyahate çok yakın aldığımızdan dönüş daha pahalıya geldi. Kişi başı 23 euro (142 lira).

KONAKLAMA

Konaklamamızı yaklaşık 1 ay öncesinden Booking üzerinden ayırttık. Daha önceden bakma şansımız olsaymış Airbnb üzerinden çok daha güzel ve ekonomik konaklama yapabilirdik. Size buralarda konaklama yapmayı düşünüyorsanız üzerlerine tıklayıp rezervasyonunuzu yaparak %10 (Booking) / 171 lira (airbnb) indirimle konaklamanızı ekonomik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. :)

Krakow'da konaklamanızı Old Town bölgesinde yaparsanız çok rahat edersiniz. Biz Flamingo Premium Hostel'de 1 gece konaklama yaptık ve 2 kişilik oda için 47 euro (285lira) ödedik. 

krakow wawel tepesi

NEREDE/NE YEDİK?


En sevdiğimiz şeylerden biri de elbetteki gittiğimiz yere özgü yerel mutfağı denemek. Bu yüzden gitmeden kapsamlıca arastırdık neleri denememiz konusunu.

Sabah cok erken vardığımızdan geceden yanımıza alaldığımız sandviçleri yedik, bu yüzden soğuk Krakow sabahında kendimize sıcak bir kafe arayarak basladık.

tradiional food in krakow

Old Town bölgesine yakın olan “Costa Café” ye oturduk. Kesinlikle tavsiye etmiyoruz, dış görünüşüne aldanıp girmeyin. Kahveler sıcak değildi, wifi epey kötüydü ve personel güleryüzden yoksundu. 2 kahve 27 zloti (6.3 euro)

Elbetteki meşhur pierogi’yi denemek icin “Gospoda Koko” yu sectik. Aşırı kalabalık, yer bulmak oldukça zor ve Krakow genelinde gördüğümüz gibi suratsiz personeller var. Yemeğinizi kasada seçiyor ve ödüyorsunuz, masanıza öyle getiriliyor. Masalarda menu olmamasi da kasa önünde sıra birikmesine neden oluyor. Wifi yok. 10 adet pierogi 14 pln (3.3 euro) Biz 5 adet (yarım porsiyon olunca fiyat değisiyor) mantar-lahanalı ve 5 adet lor peynirli istedik. (16 pln=3.7 euro)  Ikisi de muhteşem lezzetliydi, Krakow’da en sevdiğimiz tat oldu. Domates corbası aldık, kocaman kasede ve içi makarnalı olarak servis ediliyor. Çok doyurucu ve 6 pln (1.4 euro)

krakow lezzetleri
Meşhur Pierogi


Pierogi hakkında kısaca bahsetmek gerekirse mantık aynı bizim mantı. Hamur içine çesitli iç konularak kapatılıp haşlanıyor ve tavada yağ ve soğanla kavrulup servis ediliyor. Bizim mantılardan daha büyük boyutları. Yani 1 porsiyon (10 adet) oldukca doyurucu oluyor.

Diğer bir meşhur tat ise Obwarzanek. Bizim simite benziyor ve sokaklarda satılıyor. Simitten farkı çesitleri olması. Açıkçası ben simitten daha cok sevdim, hafif acılı baharatlı bir tanesinden seçmişiz çok güzeldi. Fiyatı ise 1.8 pln (0.4 euro)

Christmas marketler zamaninda giderseniz onu oldukca kalabalik bir stant goreceksiniz. Dev bir dilim odun ekmegi ustune istediginiz sos surup fume et koyuyorlar. Gercekten cok lezzetliydi. Biz sos olarak lahana-karamelize sogan koydurduk. Diger mekanlardaki yemeklere gore Christmas market oldukca pahaliydi. Bu bir dilim ekmek 20 zloti (4.7 euro).





Christmas marketlerde corbalar, pierogi, sicak sarap da mekanlardan daha pahali. Sicak sarap –ki mutlaka denenmeli- 10 pln (2.3 euro)

krakow street food
Zapiekanki

Sonraki duyacaginiz meshur yiyecek “Zapiekanka”. Yine bir hamurisi. Ancak ilginc bir sekilde Krakow’da bulmasi epey zor birsey. Bircok yerde aradik, en son Awiteks isimli pastanede bulabildik. Bu arada Awiteks cok yaygin, bircok yerde subesi var kesin denk geleceksinizdir. Bu pastanede 1 zapienka 7pln (1.6 euro), sicak cikolata ve balli-limonlu cay 12 pln (2.8 euro).

Son gun ayrilmadan aksam yemegini “Domowe Przysmaki” restorantta yedik. Ufacik bir yer, diğer Polonya corbalarini denemek icin sectik burayi. Pancar corbasi (5 zloti=1.2 euro) ve Bors corbasi denedik. Pancar muhtesemdi, bors corbasinin icindeyse haslanip dogranmis yumurta beyazi ve sosisler vardi. Degisik bir tat. Burada denedigimiz pierogi “Gospoda Koko” kadar lezzetli degildi ve 1 porsiyon (8 adet geliyor) 14 pln=3.3 euro.


traditional food in krakow

Polonya’da koyun sutunden yapilmis Oscypek denen peynirleri de oldukca meshur. Christmas markette ve Old Town bolgesinde bazi mekanlarda dilim halinde odun atesinde kizartilip satiliyor. Kucuk bir dilimi 4 pln (0.9 euro) ve oldukca lezzetli. Biz dayanamadik buyuklerden eve goturmelik de aldik. (15 pln= 3.5 euro)


krakow geleneksel yiyecekler

Koyun sutu meshur olunca cheesecake de meshur dediler. Denedik ama acikcasi bir farki yok ve 12 pln (2.8 euro).

Ozetlersek:

Iki gunluk gezimizde yeme icmeye 2 kisi toplam 197 pln yani 46 euro odedik ki gercekten diger Avrupa sehirlerine gore oldukca uygun fiyatlardi. 


GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER


Avrupa'da neredeyse her büyük şehrin bir "Old Town" bölgesi var. Ve çoğu da böyle renkli evlerle çevrili bir meydandan oluşuyor. Burası da Krakow'un Old Town bölgesi. Gezilecek neler var burada dersek?


  • St.Mary Bazilikası ( yazdığım efsaneleri okumadan gitmeyin 🏹🏰)
  • Sukiennice yani Cloth Hall (içeride birçok stand var ve dikkat ederseniz duvarlarda tüm Polonya şehirlerinin isim ve sembollernin yer aldığını göreceksiniz)
  • Town Hall Tower (çok güzel bir kule, içerisi müze. Mahzenleri zamanında şehir hapishanesi olarak kullanılıyormuş)
  • Adam Mickiewicz Anıtı
  • St.Adalbert Kilisesi (akşamları filarmoni orkestrası konserleri oluyor)
  • Collegium Maius (yani Büyük Kolej)
  • Holy Trinity Church
  • St.Florian's Gate (efsanede geçen şehir kapıları)
wawel castle krakow













Old Town bölgesi dışındaki görülecek yerler ise;

Yazılarımızı sevdiyseniz bloğumuza abone olarak bizleri daha da mutlu edebilirsiniz..

Sevgiler,

Kıtalar Atlası



rynek glowny street with horses

Krakow hakkındaki diğer yazılarımız:

Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER