Desteğiniz için Teşekkürler!

BRATİSLAVA-SLOVAKYA: GÜNÜBİRLİK GEZMEYLE DOYULACAK BİR ŞEHİR..




Yeni durağımızdan herkese merhabalar. Bu gezimizde sizlere Bratislava’dan anılarımızı aktaracağız. Bilindiği üzere 1 Ocak 1993’te Çekoslavakya’nın ikiye ayrılması ile Slovakya devleti kuruldu. Nüfusu 5,5 milyona yakın civarda seyreden, sessiz sakin bir ülke, başkenti ise meşhur Bratislava. Tarih boyunca birçok egemenliğin altına girmesinden dolayı mozaik bir yapı barındıran ülkede birçok eser mevcut. Karlı bir günde kendine has tarihiyle çok keyifli bir geziye hazırlanıyoruz. Herşeyden öte, ülkede para birimi olarak Euro geçmesi haberi ise içimizi ısıtmaya yardımcı oluyor. 😊



Slovakya Bratislava





Planlarımıza göre tek gecelik hostel konaklamasına karar verdik, hostelimiz ise Art Taurus Hostel. Gerçekten çok doğru bir karar verdiğimizi çok geçmeden anlamıştık. Hem merkezi konumu itibari ile hem de konfor ve iletişim konularında beklentilerin çok çok üzerinde olan bir işletme, konaklamada tavsiyemizdir.



Bratislava gezi
Bratislava Otogarı






Brno Otobüs durağından kalkan otobüsümüz, Bratislava Otobüs terminalinde duruyor. Sabahın erken saatlerinde otobüsümüz Regiojet’ten iniyoruz, kısa bir keyif molasından sonra başlıyoruz rotamızda ilerlemeye.. Hava durumu ise diyor ki 1C0 😊 E haydi başlayalım o halde..

İlk durağımız Bratislava Castle..

bratislava castle-slovakia
Bratislava Kalesi





Tarih sahnesinin tozlu raflarından çağırdığımız bu kalemizin tarihi 9.yüzyıllara dayanıyor. Tuna Nehri boyunca süzülen enfes bir görüntüye de şahit oluyoruz.

bratislava castle slovakia
Yard of Honor


Nehrin devamında ise komşu Avusturya yer alıyor. Hava durumu çok kapalı olduğu için karşısı net değil ancak açık bir günde komşular da görülebiliyor. Neyse, kaleye ulaşmak için öncelikle konaklama için Art Taurus Hostel’i seçtiyseniz şanslısınız çünkü yaklaşık 1,5 dakikalık yürüyüşle kalenin içerisindesiniz, aksi takdirde şehir merkezinde yer alan tatlı yokuşlu bir patikayı kullanarak yaklaşık 15-20 dakikalık bir yürüyüş ardından kaleye ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarını tercih ederseniz ise, 203 veya 207 No’lu troleybüsler binip Zámocká durağında inebilirsiniz.

Derken yolumuz sonunda kalemiz tüm heybeti ile karşımızda dikiliyor, evet Bratislava kalesi! Hemen fotoda görünen ufak mekana uğruyoruz ve giriş ücretimizi ödüyoruz. Fiyat tarifemiz ise öğrenci iseniz 5 Euro, öğrenci değilseniz 7 Euro şeklinde.

bratislava castle
Bratislava Kale içi






Kalemizin hemen ön tarafında ise “Yard of Honour” yer alıyor. İmparatorluk muhafızlarını ve kapıları temsil eden giriş kapıları mevcut. Kalemizin hemen yan tarafında ise şirin bir mimariye sahip bahçemiz yer alıyor. Kale içerisinde ortalama hızda bir gezi ise min. 60 dakika civarında sürüyor diyebiliriz.

Kale içerisinde gezinirken gerçekten hoş manzaralara rastlıyoruz. 1500’lü yıllardan günümüze kadar gelen tablolar, cam eşyalar, biblolar ve türlü aksesuarlar kale içerisinde çok hoş bir biçimde sunulmuş, gezerken gerçekten hem öğreniyor hem de sanat eserlerine bakmaya doyamıyoruz.


bratislava castle






Kalemizi gezdikten sonra geçiyoruz bir başka kaleye, Devin Castle.
Yolculuğumuz yaklaşık 20dk civarında seyredeceği için 30 dakikalık otobüs biletlerimizi alıyoruz. Bilet fiyatı ise 0.90 Euro. Buraya gitmek için öncelikle hemen merkezde bulunan köprünün alt kısmından 29 numaralı otobüsümüze atlıyoruz.


graffiti slovakia






Otobüsümüzü beklerken arka duvarda yer alan grafiti çalışması ise yeniden ağızlarımızı açık bırakmaya yetiyor.

Durağımızda indikten sonra yaklaşık 5 dakikalık bir yürüme mesafesi ardından kale manzarası kendini hemen gösteriyor. Karlı bir havada böyle bir ortamda bulunmak ise tüylerimizi diken diken etmeye yetiyor. Gerek soğuğuyla, gerekse de Game of Thrones sahnelerini aratmayan nehir manzaralı silüetiyle ve eşsiz tarihiyle.. 😊


game of thrones
Brartislava Devin Castle






Slovakya’daki en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri olan Devin Kalesi’ne ait bilgiler M.Ö.5000 yıllarına dayanmaktadır. Ayrıca Roma İmparatorluğu zamanında askeri üs olarak kullanılmıştır. Kale, bir yanında Tuna Nehri, diğer yanında ise Morava nehrine bakan bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Kaleye giriş ücretimiz ise 2 Euro’dur.








Kalemizi gezdikten sonra ise yeniden merkeze doğru yol alıyoruz. Şehir merkezinin sokakları dar, trafiğe kapalı ve mimarisi ile adeta büyülüyor.

St. Michael Kapısına geldiğimizde ise şehrin sıfır noktası kabul edilen bölgeye ufak bir geçit yapılmış. Halka etrafında ise ülkelere olan uzaklıklar işlenilmiş.

bratislava sokakları






Geliyoruz gezimizin önemli bir durağına daha, Primaciální palác.


Primaciální palác
Primaciální Palác






Öncelikle içeride fotoğraf çekimi sadece Aynalar Odası’nda serbest. Bu alanın dışında fotoğraf çekimi yasaklanmıştır.

Giriş ücretimiz 26 yaş altı öğrenci isek 2 Euro iken, 26 yaş üstü 3 Euro şeklinde düzenlenmiş. Neoklasik bir yapıya sahip olan binamızın yapımı 1700’lü yıllarına dayanmaktadır.

Bina içerisinde 1805’te imzalanan Avusturya ile Fransa arasında imzalanan Pressburg Barış Antlaşması’na ev sahipliği yapan Aynalar Odası yer almaktadır. Bu alanı da gezdikten sonra ise Cumil’i ziyaret ediyoruz.


Primaciální Palác

Heykeller şehri Bratislava’nın bronz insan tasvirlerinden en ünlüsü olan Cumil, Eski Kent’in merkezinde yer alıyor. Heykeltıraş Viktor Hulik tarafından yapılan heykel 1997 yılında tamamlanmış. Halk tarafından kurgulanan hikâyelerinin birinde lağım temizleme işini bitirip dinlendiği, diğerindeyse sokaktan geçen kadınların eteklerinin altına baktığı anlatılan ikonik figür, 1805’te gerçekleşen istilayı atlatan kentin yeniden inşasını simgeliyor.


bratislava cumil
Cumil





Naci ise 20. yüzyılın başında Bratislava’da yaşayan ve çok bilinen bir figür. Gerçek ismi Ignác Lamár olan ve aslında çok fakir, sağlık açısından da hasta olan bu adam, herşeye rağmen şık giyinir, kadife şapkasını takar ve caddelere çıkıp halkı; özellikle şehrin güzel hanımefendilerini selamlarmış. Bölge esnafı turistik bir simge haline gelen Ignac’ı çok sever, bu hareketlerinden dolayı ona gıda temin ederlermiş. Aslen bir palyaçonun da oğlu olan Ignac, bugün heykeliyle de olsa hala Bratislava’nın sevilen figürlerinden. 


bratislava gezi
Naci






Slovakya Ulusal Tiyatrosu (Slovenské Národné Divadlo)’na geçiyoruz. Eğer klasik müzik hayranı iseniz; Hviezdoslavovo Meydanı’nda bulunan Ulusal Slovakya Tiyarosu’nda Slovak Filarmoni Orkestrası sürekli olarak performans sergilemektedir. 
bratislava gezi
lovakya Ulusal Tiyatrosu (Slovenské Národné Divadlo)




Bu ihtişamlı tiyatro binası, opera ve bale gösterileri izleyebileceğiniz en güzel ve en gözde mekândır. 1884’te ünlü Viyanalı mimarlar Ferdinand Feller ve Hermann Helmer tarafından yapılmış olan görkemli yapı, dünyadaki benzerlerini kıskandıracak nitelikte dünya opera ve balesinin önde gelen büyük isimlerini ağırlamıştır.

bratislava slovakya kilise



Örneğin F. Saliapin, P. Mascagni, R. Strauss, G. Filip, M. Freni, P. Capuccili, R. Reznikov, J. Obrazcova., M. Fonteyn,Dansçıları, A. Alonso, V. Vasiliev burada sanatlarını sergilemiş; Peter Dvorsky, Josef Kundlak, Jan Galla, Eva Jenisova, Edita Gruberova and Lucia Poppova gibi isimler ise bu tiyatroda yetişerek dünyaya açılmıştır.

bratislava gezi
Gece Bratislava


  

Ve karşımızda UFO Gözlem Kulesi. Tuna Nehri üzerinde bulunan köprü ve ortasında bulunan gözlem kulesi (Most SNP & UFO Gözlem Kulesi) 1967-1972 yılları arasında inşa edilmiş. Seyir kısmının tasarımı nedeniyle UFO Gözlem Kulesi olarak adlandırılan seyir bölümünden tüm şehir seyredilebiliyor. Özellikle gün batımında ziyareti önerilse de akşam manzarası da enfes görünüyor. 

bratislava gezi
Bratislava UFO Restaurant

Gözlem Kulesine girişte eğer restouranta uğrayacağınızı belirtirseniz girişte ücret alınmıyor. Ancak ziyaret etmeyeceğinizi beyan ederseniz ve öğrenci iseniz ücret 4.95 Euro.

Ancak kesinlikle tavsiyemizdir, restaurant veya barda eğlenceli vakit geçireceksiniz. Kadeh şarap fiyatları yaklaşık 4 Euro olarak belirlenmiş. Fast food fiyatları ise 8-10 Euro arasında değişiyor. Manzara ve ortam ise gerçekten günün tatlı yorgunluğunu kutlayacağınız güzellikte.



Yorumlar

İlginizi Çekebilecek Konular

En Çok Okunan Yazılarımız

MEMURIYETTEN ISTIFA- SON ISLEMLER

KAMU PERSONELI ÜCRETSİZ İZİN ALMA SÜRECİ

İNTERNETTEN PARA KAZANMAK - ANKETLER